kunstbus
Dit artikel is 23-01-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jean Le-Moal

Jean Le Moal

Frans abstract schilder, decor- en kostuumontwerper, ontwerper van tapijten, gebrandschilderd glas en mozaïeken, geboren Authon-du-Perche 30 oktober 1909, gestorven 16 maart 2007, Chilly-Mazarin.

Biografie
Jean Le Moal studeert drie jaar aan het lyceum van Annecy. In 1924 ontdekt hij beeldhouwen, tekenen en graveren.
Vanaf 1926 studeert Le Moal architectuur aan de École des Beaux-Arts in Lyon, steeds meer geïnteresseerd in beeldhouwen schrijft hij zich tenslotte in voor de afdeling interieurarchitectuur, bezoekt musea waar hij wordt ingewijd in de geschiedenis van de schilderkunst en leest het werk van Élie Faure. In 1928 maakt hij zijn eerste schilderijen met als thema Bretagne.

In 1929 vestigt Le Moal zich in Parijs. Hij houdt zich bezig met de kunst van Paul Cézanne, met Le Corbusier, met de aktuele stromingen zoals het kubisme en het fauvisme , met het werk van Othon Friesz, Amedeo Modigliani, Chaim Soutine en André Derain. Hij bezoekt het Louvre, waar hij de schilderijen kopieert van Paul Cezanne, Jean Siméon Chardin, Renoir, Rembrandt, Murillo en Poussin en waar hij in 1931 Alfred Manessier leert kennen. Hij tekent tegelijkertijd naakten in de academies van Montmartre en Montparnasse en schildert stillevens.

In 1932 maakt Le Moal reizen naar België en Nederland, waar hij de musea bezoekt en in 1934, samen met Manessier reist hij naar Zuid-Frankrijk en tenslotte naar Bretagne, zijn laatste realistische schilderijen makend.

In 1935 ontdekt hij in Barcelona de Catalaanse fresco's. Le Moal ontmoet en raakt bevriend met Jean Bertholle en de beeldhouwer Étienne Martin. Samen met Manessier schrijft hij zich in bij Roger Bissière aan de Académie Ranson, in diens fresco atelier; tegelijkertijd werkt hij samen met Étienne Martin en François Stahly in het atelier voor beeldhouwen geleid door Charles Malfray.

Samen met Bertholle, Bissière, Manessier, Etienne Martin en Stahly exposeert hij in 1936 in Lyon, in 1938 en 1939 exposeert hij in de Salon d'Automne met de Groep "Témoignage", die door Marcel Michaud geleid werd. In 1937 leert Le Moal Robert Delaunay kennen en werkt samen met Bertholle en Manessier aan de decoratie van het paviljoen van de spoorwegen. Samen met Jean Bazaine maakt Le Moal een muurpaneel voor het paviljoen van de Jeugdherberg. In deze periode is hij ook als theaterdecorateur werkzaam.

In 1939 reist Le Moal naar de V.S., waar hij aan het 1400 m2 plafond van het Franse Paviljoen werkt op de Internationale Expositie in New York. In hetzelfde jaar gaat hij abstract schilderen.

In 1941 neemt Le Moal samen met Bertholle, Charles Lapicque, Manessier, Edouard Pignon, Gustave Singier en anderen deel aan de door Bazaine georganiseerde tentoonstelling 'Vingt jeunes peintres de tradition française' in Galerie Braun. Met deze tentoonstellingen protesteerden zij tegen de belastering van de moderne kunst, als entartete kunst door de nationaal socialisten.

Hij exposeert vanaf 1943 op de Salon de Mai, waarvan hij medeoprichter was. Samen met Singier en Manessier exposeert hij vanaf 1944 in de Galerie de France.

In 1950 ontvangt Le Moal de prijs van de kritiek. De ritmische kleurstructuren van Le Moal zijn kenmerkend voor de École de Paris.

Zijn vrouw de beeldhouwster Juana Muller sterft in 1952. In het volgende decennium krijgt zijn kunst internationale erkenning. In 1959 neemt hij deel aan Documenta 2 in Kassel. Voorts is hij tot op hoge leeftijd werkzaam als ontwerper van decors en kostuums voor het theater, als schilder en als ontwerper van gebrandschilderde ramen in kerken en kathedralen.

Le Moal heeft verscheidene overzichtstentoonstellingen gehad, waaronder in Musée de Lubeck en Musée de Wuppertal (1961), Musée de Metz en Musée de la Ville de Luxembourg (1963), Musées de Rennes, Chartres, Rouen, Dijon, Lille en Caen (1970-1971), "Espace lyonnais d'art contemporain" en Musées de Besançon, Esch-sur-Alzette, Dunkerque en Nantes (1990-1992).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 615.