kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jean Michel Basquiat

Graffiti-kunstenaar, 1960 Brooklyn (N.Y.) - 1988 New York,

Zijn vader was een Haitiaanse boekhouder en zijn moeder Puertiricaanse. Hij doorloopt een moeilijke jeugd.

Op 17-jarige leeftijd voegt hij zich bij zijn vriend Al Diaz en begint onder de 'schrijversnaam' Samo in metrostations en op huisgevels graffiti te vervaardigen. Basquiat heeft verschillende baantjes en seelt gitaar en synthesizer in een bandje.

Zijn maatschappij-kritische en diepzinnige graffiti teksten die hij ondertekent met SAMO (afkorting voor 'Same Old Shit') trekken de aandacht. Hij wil beroemd worden en een vriend zegt hem dat hij met beroemde mensen moet omgaan.

In de jaren tachtig was New York het centrum van de kunstwereld. Er werd zoveel geld verdiend met moderne kunst dat galeriehouders en kunstverzamelaars naarstig speurden naar 'the next hottest thing on the art scene': een nog onontdekte kunstenaar wiens werk later goud zou gaan opleveren. Zo kon het gebeuren dat de getalenteerde jonge, zwarte kunstenaar, Jean-Michel Basquiat, praktisch van de ene op de andere dag rijk en beroemd werd. Een tekeningetje dat hij maakte om een pakje sigaretten van twee dollar te betalen, werd een week later verhandeld voor vijfduizend dollar.

Tot 1981 was Basquiat een nog onbekende graffiti-artiest en straatpoëet. Daarna groeide hij uit tot een absolute megaster in de New-Yorkse kunstscene. Zijn bekendheid en status benaderde die van een popster. Met zijn nietsontzienende, ruwe schildersstijl en levenswijze weet hij zich als een van de eerste niet-blanken in het New Yorkse art-circuit binnen te dringen. Zijn foto stond op de voorkant van New York Times Magazine. De openingen van zijn tentoonstellingen - in de meest toonaangevende galerieën - stonden garant voor de grootste opwinding.

Basquiat wordt alom bekend na zijn deelname aan Documenta 7 te Kassel in 1982 en aan de Whitney-biennale in New York in 1983.

Werkt samen met Andy Warhol; ze schilderen zelfs portretten van elkaar.

Basquiat veranderde de graffiti in een respectabele kunstvorm, zonder zijn afkomst uit e ghetto's van Brooklyn te verloochenen. Hij construeerde assemblages uit stukken afval en schilderde op oppervlakken als verscheurde stukken papier of koelkastdeuren.

Basquiat stond tweeslachtig tegenover zijn plotselinge roem. Enerzijds had hij bereikt wat hij altijd wilde: erkend worden als een groot kunstenaar. Anderzijds leed hij onder het gekonkel en geroddel dat daar een onvermijdelijk gevolg van was, en beklaagde hij zich over zijn rol als 'zwarte mascotte' van het kunstcircus. 'De Eddie Murphy van de kunstscene' werd hij wel genoemd.

Van Basquiat is bekend dat hij met geld smeet, aan de lopende band vrouwen versierde en cocaïne gebruikte tot zijn neustussenschot het begaf, waarna hij overstapte op de heroïne.

Basquiat raakt hoe langer hoe meer verstrikt in de hypocritie van deze kunstwereld. Hij kan niet omgaan met zijn succes en zijn zelf-destructieve drugsgebruik neemt extreme vormen aan. Zelfs zijn vriendschap met Warhol wordt abrupt beeindigt, wanneer deze onverwacht sterft. Ook Basqiuat gaat uiteindelijk ten onder. in 1988 Op 27-jarige leeftijd wordt hij gevonden in zijn appartement, overleden aan een overdosis.

In 1996 maakt Julian Schnabel een film over het leven van Basquiat. Deze film geeft een blik van binnenuit op New York, de hoofdstad van de moderne kunstwereld.

Julian Schnabel heeft van het artistieke levensverhaal van Basquiat een soort psychedelische trip gemaakt, opgebouwd uit losse, chronologisch geordende flarden. De hoofdrol wordt op imposante wijze vertolkt door Jeffrey Wright. Daarnaast heeft Schnabel het kunstenaarsportret weten te schilderen met een postmodern palet van kleurrijke bijrollen, ingevuld door een keur aan sterspelers: David Bowie (als de briljante Andy Warhol), Dennis Hopper, Gary Oldman, Courtney Love, Christopher Walken, William Dafoe en Tatum O'Neal. Uiteindelijk is Schnabels' regiedebuut helaas ook een verkapt zelfportret te noemen. Hij voert zichzelf op als een van de beste vrienden van Basquiat.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.