kunstbus
Dit artikel is 06-10-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jean Portaels

Schilder van de geschiedenis, van religieuze composities, oriëntaalse taferelen en portretten, komt deze artiest komt uit een burgergezin en kan worden beschouwd als een overgangsschilder tussen het neoclassicisme van Navez, waarvan hij een leerling was, en het romantisme van Wappers (1803-1860).

Portaels blijft echter halfweg het conventionele steken, zowel in de wijze waarop hij zijn onderwerp behandelt als in zijn klassieke visie op een exotisch thema. De rol die Portaels speelde in de Belgische culturele kringen van de XIXde eeuw is primordiaal.
Als belangrijkste vertegenwoordiger van de reizende oriëntalisten bij het Museum voor Schone Kunsten, schetst Portaels met zijn schilderkunst een beeld van het Oosten dat overeenkomt met de dromen van de romantici. Pierre-Jean Van der Ouderaa (1841-1915) blijft van zijn kant eerder trouw aan de atmosfeer van deze zonovergoten landen.

In 1844, iets meer dan tien jaar na Delacroix (1798-1863), reist hij door Noord-Afrika en brengt hele reeksen schetsen mee over het thema, die hij tijdens zijn loopbaan zal gebruiken als referentiemateriaal.
De keuze van het behandelde thema, de helderheid die zijn hele werk kenmerkt en een zekere vrijheid in de interpretatie, zijn het gevolg van de impact van het romantisme en van het exotisme dat hij met zich meedraagt.

Bron: www.charleroi-museum.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.