kunstbus
Dit artikel is 22-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jean Raine

Belgische kunstschilder en cineast, geboren in 1927 te Brussel - overleden 1986 in Lyon.

Zijn hele leven lang bleef Jean Raine werken als een outsider van de 'Cobragroep'. De kunstenaar zou de taal van Cobra spreken op een marginale en zeer persoonlijke wijze. Terwijl Raine's picturale wereld dicht bij deze van Cobrakunstenaar Alechinsky staat, was toch Asger Jorn zijn eerste inspiratiebron.
Gemotiveerd door de kracht van het poëtische beeld van Christian Dotremont, de picturale taal en haar kalligrafische vertolking in een dynamische beeldvorming vertrekkend vanuit de Oosterse kalligrafie en vooropgesteld door Pierre Alechinsky, zou Jean Raine er in slagen om toch een andere beeldtaal te creëren, vol fantasmen.
Vanuit een emotionele gedrevenheid en een associatieve verwerking gelinkt aan het automatisme, creëerde de kunstenaar een zeer nerveuze en grillige vormentaal, een bizarrerie van beelden, die direct herkenbaar werd, eigen aan de maker. Schrift en beeld komen samen en verleiden de blik van de toeschouwer om binnen te dringen in een groteske wereld, als een ritueel op doek gebracht.

Biografie
Raine was bevriend met de kunstenaar Alechinsky. Via Alechinsky kwam Raine in contact met de kunstenaarsgroep Cobra.

Als Cobra-lid heeft Jean Raine veel bijgedragen aan deze beweging. Hij schreef regelmatig bijdragen voor het Cobra-tijdschrift en werkte mee aan de film "Perséphone" van Luc de Heusch. "Perséphone" was de enige film, die in het kader van Cobra tot stand kwam.

Simultaan aan de grote Cobra-tentoonstelling in Luik organiseerde Jean Raine in 1951 een filmfestival voor de experimentele film.

Oosterse kalligrafie
In de jaren zestig begon Jean Raine ook te schilderen. Hierin is de invloed van zijn vriend Alechinsky duidelijk voelbaar, want ook Raine gebruikte een aan de oosterse kalligrafie ontleende beeldtaal.

Raine exposeerde vooral in Frankrijk en België. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 15.