kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jean Rustin

Jean Rustin (Montigny-lès-Metz, 1928)

des Beaux Arts de Paris. 1947-1953.

Jean Rustin is opgeleid aan de Parijse Ecole des Beaux Arts (1947-1953) en werkt aanvankelijk in een kleurrijke abstracte stijl. Na het zien van zijn eigen overzichtstentoonstelling in het Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris in 1971, beseft hij dat hij met abstractie zijn ideeën onvoldoende vorm kan geven. Hij besluit het roer om te gooien en gaat figuratief schilderen. Direct na dit hoogtepunt trok hij zich terug en wijdde hij zich meer dan tien jaar lang aan de ontwikkeling van een nieuwe stijl. Over zijn abstract periode zij hij later: "ik schilderde wat de docenten mij op de academie hadden verteld en omdat de tijdgeest het wilde."

Rustin neemt internationaal een bijzondere plek in binnen het hedendaagse realisme. Hij is erin geslaagd zijn mensbeeld op een geheel eigen wijze vorm te geven. jean rustin schildert mensen in een lege kamer met daarin soms een bed, een stoel of een open deur. Staand, zittend of liggend, staren de figuren de beschouwer woordeloos aan. Zij lijken zich niet te schamen voor hun kwetsbaarheid noch hun naaktheid. De voorstellingen zijn neergezet met een afwisselend gebruik van losse en precieze penseelstreken in een gevoelig palet van blauw, grijs, roze, groen en donkerbruin. De zachte toets contrasteert met de ruwheid van het onderwerp. Dit roept heftige emoties op.

Rustin weet de beschouwers zowel te ontroeren als te shockeren. Geen mens blijft onbewogen bij de confrontatie met deze naakte waarheid. De reacties van het publiek lopen uiteen, mensen lopen verontwaardigd en geshockeerd weg, snijden het werk door -zoals bij een schilderij tot tweemaal toe is gebeurt- of dreigen er mee naar de politie te gaan.

Werk van Jean Rustin bevindt zich in talloze museumcollecties overal ter wereld. In 2004 vinden in Frankrijk, Griekenland, nederland en Denemarken exposities van zijn werk plaats.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.