kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jean Simeon Chardin

Frans stilleven en genreschilder,
geboren: 2-11-1699 Parijs,
gestorven: 6-12-1779 Parijs,
Een van de belangrijkste vertegenwoordigers van zijn genre in de schilderkunst van de 18de eeuw.

Na zijn leertijd van 1718 tot 1728, trad hij toe tot de Academie St.Luc, waar hij zijn kennis van de stilleven schilderkunst vervolmaakte.

Op de Exposition de la jeunessse van 1728 stelde hij voor het eerst diverse schilderijen tentoon en bezorgden hem zijn opneming in de Academie Royale als dieren- en fruitschilder.

Na 1735 ging hijsteeds meer over op het schilderen van mensen. Hij brachtr toen voor het merendeel taferelen in beeld uit het leven van de alledag van de gewone Parijzenaar, waarbij hij zich orienteerde op de trant van de hollandse genremeesters David Teniers de jonge en op die van Gerard Dou, zonder daarbij zijn eigen stijl te verloochenen.

In 1743 werd hij tot adviserend lid benoemd van de academie royale des Peintres et sculpteurs.

Omdat hij in de aarop volgende jaren weinig werk voor de salon inleverde moest hij zich het verwijt van luiheid laten welgevallen.

Vanaf 1950 legde hij zich opnieuw toe op het schilderen van stillevens. In die tijd had chardin ongetwijfeld het hoogtepunt van zijn kunnen bereikt. Ter gelegenheid van de Salon van 1763 hield Dennis diderot te zijner ere een lofrede waarin hij chardin huldigde als de grootmeester van kleur en compositie.

In het begin van de 2de helft van de 19de eeuw werd hij herontdekt en weldra zou hij van groot belang blijken voor het in die tijd ontluikende impressionisme. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.