kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jean-Marc Bustamante

Jean-Marc Bustamante (1952)

Franse schilder, beeldhouwer en fotograaf. Geboren 1952 in Toulouse. Woont en werkt in parijs.

Na economie gestudeerd te hebben richt Jean-Marc Bustamante zich op de fotografie. Hij gaat enkele jaren in een fotolab werken.

In een van zijn eerste foto series 'Tableaux' (1977) toont hij klassieke traditionele composities van ongebruikelijke, vervallen semi-urbane plekken, foto's van anonieme plaatsen aan de stadsrand.

Tussen 1983 en 1987 werkt hij samen met kunstenaar Bernard Bazile, waardoor hij zich ook in andere disciplines bekwaamt. Onder de naam BazileBustamante onderzoeken zij in perfect afgewerkte objecten bepaalde visuele codes.

Vanaf 1987 maakt Bustamante zeer diverse objecten: van minimalistische abstracte vormen en 'meubels' tot platte organische vormen van beschilderd metaal en als object gepresenteerde foto's. Net als in zijn fotografie is hij geïnspireerd door landschappen in transitie, waarbij de menselijke interventie zichtbaar is. Naast fotografie, werkt hij met materialen als plexiglas, licht, glas, metaal en inkt en maakt ondermeer grote vloerwerken. Vaak zijn het letterlijk afgebakende plaatsen 'zonder eigenschappen' die de beschouwer een mentale plaats bieden voor eigen herinnering en betekenis. Voor Bustamante is zijn werk, hoe abstract het ook lijkt, altijd verbonden met een lijfelijke en emotionele ervaring van de wereld.

periode waarin kunstenaars op een nieuwe manier met de binnenruimte omgaan, neemt het werk van Jean-Marc Bustamante een bijzondere plaats in: teveel verwijderd van traditionele sculptuur om als beeldhouwwerk te worden gezien en te weinig herkenbaar om met bestaande objecten te worden geassocieerd, onttrekken zijn vormen zich aan deze categorieën.
- Een blauw stuk glas van drie en een halve bij twee en een halve meter, liggend op de vloer, lijkt de contouren van een zwembad aan te geven, maar is zo plat dat de associatie letterlijk aan de oppervlakte blijft.
- Een kast bevat tientallen stukken spiegelglas die er als boeken zijn ingezet en het licht zijdelings weerkaatsen: de titel inventaris onderstreept het reflectieve en alles omvattende.
- Een houten kader omlijst een stuk Japans zijden behang: in zijn horizontaliteit heeft het een landschappelijke kwaliteit, maar door de verwijzingen naar de binnenruimte verandert het uitzicht in een gevoel van introspectie.
Referenties aan 'interieur', in zijn dubbele betekenis van naar binnen gericht zijn en van binnenhuis, komen in het werk van Bustamante veelvuldig voor maar dringen zich nooit pregnant op. Door een zorgvuldige keuze en plaatsing van de werken geeft hij dat interieure karakter aan locaties die van zichzelf die identiteit niet hebben. 'Habiter le lieu' (Bustamante) wordt dan een actief begrip en betekent de plek bewonen. Er zijn ook meer verhalende kanten aan het werk: fotografie heeft altijd een belangrijk deel van zijn oeuvre uitgemaakt. Een aantal gevonden foto's' gezeefdrukt in zachte grijstonen op grote platen glas, heten Lumières en hebben de functie van herinneringsbeelden: landschappen van de herinnering die door hun transparantie tot projecties worden op de witte muren. Ook hier refereren de afbeeldingen aan binnenhuis en bespiegeling.
Bij het samenstellen van deze tentoonstelling voor De Appel ging het Bustamante om een zorgvuldige selectie van op elkaar afgestemde en elkaar onderling articulerende werken. Samen vormen zij 'ensembles', worden een eigen taal, waarin begrippen als oppervlak, reflectie, projectie en herinnering uiterst persoonlijk worden verbeeld.' (Uitnodigingstekst door Saskia Bos)
Zie bron en afbeeldingen op Japan. Ze tonen de rurale omgeving rond een meer, met hier en daar dorpen aan de oevers. Deze serie toont Bustamantes interesse voor ongedefinieerde plekken, zoals buitenwijken of locaties waar wordt gebouwd en verbouwd.

Bustamante heeft in 2003 Frankrijk vertegenwoordigd op de Biënnale van Venetië en zijn werk is te zien geweest op Documenta 8,9 en 10 in Kassel.

Exposeerde internationaal onder andere in apc Musee d'art contemporain, Bordeaux, Kunsthaus Zurich, Kunsthalle Bern, Van Abbemuseum Eindhoven, Galerie National du Jeu de Paume in Parijs en Kunstmuseum Wolfsburg. Zijn werk is onder andere te vinden in collecties van het S.M.A.K. in Gent, het MACBA te Barcelona en het Metropolitan Museum in New York.
Zijn werk is verder in Nederland te zien geweest bij oa Huis Marseille en De Appel (1990).

Hij woont en werkt in Parijs. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.