kunstbus
Dit artikel is 05-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jean-Rene Bazaine

Franse schilder en beeldhouwer, geboren 21 december 1904 te Parijs - overleden 4 maart 2001 aldaar.

Uit de abstracte schilderijen van Bazaine blijkt een grote verbondenheid met de natuur.

Naast schilderijen ontwierp Jean Bazaine veel glas-in-loodramen voor Franse kerken zoals die van de kerk van Assy. Hij werd beroemd met zijn in 1958 vervaardigde mozaïeken voor het hoofdkantoor van de Unesco in Parijs. Ook voor het metrostation Cluny-La Sorbonne in Parijs vervaardigde Bazaine versieringen waarin de handtekeningen van honderden schrijvers en filosofen verwerkt zijn. Daarnaast publiceerde hij verschillende boeken over kunst en schreef hij kunstkritieken.

Biografie
Bazaine studeerde letteren en beeldhouwkunst aan de École des Beaux-Arts, maar sinds 1924 is hij zich geheel op de schilderkunst toe gaan leggen.

In 1930 vond de eerste expositie van zijn schilderijen plaats op een groepstentoonstelling in Parijs. Twee jaar later, op zijn eerste solo-expositie, wekten zijn vroege tot stand gekomen schilderijen de belangstelling van Pierre Bonnard die hem de nodige adviezen gaf en aanmoedigde om vooral door te gaan met schilderen.

In 1938 werd hij onderscheiden met de Prix Blumenthal.

Nam in 1941 deel aan een tentoonstelling van Franse kunst tijdens de bezetting, die getiteld was 'Vingt peintres de tradition française'.

In de jaren 1944-46 werkte hij aan de uitvoering van de glazen voor de kerk in Assy.

In zijn kunstwerken streeft Bazaine er naar het innige verband tussen mens en natuur tot uitdrukking te brengen en te transponeren. Zijn schilderijen 'Zeewind' (1949, Parijs, Musée National d'Art Moderne) en 'Ochtend in het bos' (1954, Parijs, Galerie Maeght) zijn helder van koloriet en vertonen ineengestrengelde vormen.

In 1958 werd door hem het mozaïek uitgevoerd aan de westelijke façade van de kerk in Audincourt.

Van 1965-70 werkte hij aan acht glazen voor de kerk van Saint-Sévérin in Parijs.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.