kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jeanne van Heeswijk

Jeanne van Heeswijk (1965, Schijndel, Nederland)

Jeanne van Heeswijk is een kunstenaar zonder atelier, maar organiseert, bemiddelt en creëert omstandigheden waar beeldende kunst tot zijn recht komt en mensen boeit. Ze is een van de koplopers in de sociaal georiënteerdekunst. Haar rol daarbij wisselt van organisator, gastvrouw, beleidsmaker tot editor, producent of onderzoeker.

Jeanne van Heeswijk werd in 1994 bekend met het project 'Ik + de Ander' over kunst en engagement dat ze samen met andere kunstenaars samenstelde voor het Rode Kruis. Sindsdien heeft ze tal van projecten, processen en ook objecten en installaties tot stand gebracht, zowel in Nederland als in vele andere landen.

Jeanne van Heeswijk ontwikkelt met haar werk culturele modellen voor de publieke ruimte. In het Amerikaanse Columbus bracht zij kinderen uit achterstandswijken ertoe ideeën over de vormgeving van hun leefwereld te ontwikkelen. In Vlaardingen maakte zij met een aantal culturele partners van een leegstaand winkelcentrum een levendig centrum voor kunst en interculturele projecten.

1999 - Jeanne van Heeswijk verblijft sinds september 1998 met een beurs van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst in het New-Yorkse kunstcomplex P.S.1. Van haar werkperiode bij P.S.1 in New York maakte zij gebruik door haar atelier aldaar in te richten als een replica van een kamer in het befaamde hotel New York in Rotterdam. Collega-kunstenaars die immer een rol spelen in de organisatiekunst van Van Heeswijk konden zich hier te sluimeren leggen.
zie Jeanne van Heeswijk (1965) krijgt de Kunstprijs 2000: 8000 gulden en een catalogus van haar werk.
'Van Heeswijk maakt geen beeldende kunst in de traditionele zin van het woord. Zij is meer geïnteresseerd in nieuwe denkbeelden en ideeën die ontstaan als mensen met elkaar in dialoog gaan. Zij creëert daarvoor settings, uiteenlopend van een symposium tot een etentje, waarvoor zij mensen van binnen en buiten de kunstwereld uitnodigt. ' Zij is een excellent regisseur van onverwachte ontmoetingen', aldus het juryrapport.

Hendrik Chabot Prijs 2002
Jeanne van Heeswijk ontvangt de prijs voor haar gehele oeuvre.
De Hendrik Chabot Prijs is in 1965 ingesteld en bedoeld voor beeldend kunstenaars die werken en/of wonen in of nauwe banden hebben met Rotterdam.
'Betekenis voor Rotterdam heeft Van Heeswijk op verschillende niveaus. Op het gebied van kunst en openbaarheid is ze inspirerend docent bij het Piet Zwart Instituut, de Tweede Fase opleiding van de Willem de Kooning Academie. Ze biedt Rotterdamse kunstenaars een podium, zoals bij haar PS1-project in New York. Verder ontwikkelde ze veel van haar projecten in Rotterdam.'

Geselecteerd voor Nederlandse inzending Biënnale Venetië 2003.

zie ook:
squatters
Duurzame versterkingskunst
Het einde van de held

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 3.