kunstbus
Dit artikel is 07-10-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jef VerheyenRegendag
95x95cm, olieverf op doek
Belgische schilder, geboren 1932 te Itegem, België - overleden 1984 in Saint-Saturnin-lés-Apt (op 9 km. van Apt), Vaucluse, Frankrijk.

Jef Verheyen was een van de eerste monochrome schilders van West-Europa: goud en zilver, bruin en grijs, laterpasteltinten en vanaf 1957 witte monochromen. Hij onderhield nauwe contacten met o.a. Fontana, Yves Klein en Manzoni.

Hij wilde niet met kleur schilderen, maar kleur en licht uitbeelden. 'Je peins pour voir' was zijn devies. Voor Verheyen, die geboren was met een serieuze ophthalmologische handicap, een oogziekte, was schilderen de ultieme keuze om te zien en te zijn. Verheyen schilderde het licht om licht te brengen in zijn leven en om te ontsnappen aan de dagelijkse somberheid.

Vanaf 1962 werkte Verheyen mee aan alle belangrijke tentoonstellingen van de Zero-groep. Aanvankelijk gesticht door Heinz Mack, Otto Piene en Gunther Uecker in Düsseldorf, waren deze kunstenaars radicaal gekant tegen het Tachisme met zijn bewegende lijnen en zijn nadruk op het onderbewuste, terwijl de Zero-groep zich vooral wenste te concentreren op het belang van het licht. In de Zero-groep speelde Verheyen een belangrijke rol, maar heeft helaas nooit de internationale erkenning gekregen die hij verdiende.

Verheyens monochrome schilderijen zijn weinig tastbaar. Kleur, waartoe hij de betekenis van het schilderen heeft gereduceerd, is losgekoppeld van ruimte en tijd. Kleur is niets anders dan kleur. De leegte is de ruimte waar het essentiële zich ontvouwt, het wordt 'vol-ledig'. In zijn studio leidt het opvangen van het licht en van energie tot contemplatie. Nadat Verheyen naar de provence is verhuisd, voelde hij zich bevrijd waardoor zijn pictorale reflecties op het licht verbreedden.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.