kunstbus
Dit artikel is 21-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jeffrey Shaw

Australische performance en multimedia-kunstenaar, hoogleraar en kunsthistoricus, geboren Melbourne 1944.

Jeffrey Shaw gebruikt digitale media als computers en beamprojectie in zijn streven om de toeschouwers bij de creatie en de verandering van het kunstwerk te betrekken. De reacties van het publiek zijn een onderdeel van het werk.
Van 1965 tot 2002 woont Shaw in Milaan, Londen, Amsterdam en Karlsruhe en keert in 2003 terug naar Australië om de leiding te nemen over het iCinema Research Centre aan de universiteit van New South Wales.

biografie
Van 1958 tot 1964 studeert Shaw architectuur en kunstgeschiedenis aan de universiteit van Melbourne en in 1965/66 beeldhouwkunst aan de Academia Brera te Milaan en de St. Martin's School of Art in Londen.

Shaw is mede-oprichter van de "Artist Placement Group" in Londen (1966-1989) en van de "Eventstructure Research Group" in Amsterdam (1969-1979). In 1987 exposeert Shaw de video-installatie Heavens-Gate in galerie Felix Meritis in Amsterdam.

In 1989 doceert hij aan de kunstacademie van Rotterdam en in 1990 aan de Rietveld academie van Amsterdam.

Vanaf 1991 is Shaw directeur van het Instituut voor Visuele Media van de ZKM (centrum voor kunst en nieuwe technologieën) in Karlsruhe.

In 1992 vindt de presentatie van van zijn Virtual Museum op de Ars Electronica te Linz plaats.

Onder zijn bekendste werken en installaties zijn: Points of View, Amsterdam, 1983; The Narrative Landscape (met Dirk Groeneveld), Amsterdam, 1985; The Legible City (met Dirk Groeneveld), 1989, getoond Artifices, 1990; Alice's Rooms, Kawasaki, 1989; The Virtual Museum, Art Frankfurt, 1991; Disappearance, L'Ère binaire, Musée d'Ixelles, Brussel, 1992; EVE (Extended Virtual Environment), Multimediale 3, ZKM, Karlsruhe, 1993.

De samenwerking met theatermaker Dirk Groeneveld
Jeffrey Shaw en zijn collega de theatermaker Dirk Groeneveld maken computerkunst waarbij tekst en 'virtual reality' een grote rol spelen. Ze proberen een 'environment' te creëren, waarvan de kijker/gebruiker actief deel uit maakt. De samenwerking leidt tot meerdere interactieve computerinstallaties tussen 1985 en 1991, o.a. The Narrative Landscape, Anamorphoses of Memory (aangekocht door het Stedelijk Museum) en The Legible City.

De leesbare stad, The Legible City
De leesbare stad, The Legible City is een interactief project dat o.a. in de Amsterdamse Balie aan het publiek is getoond, en waarmee men door een abstracte ruimte kan reizen. De toeschouwer/deelnemer zit op een fiets en kan al trappend een tochtje maken door een gefingeerde omgeving, namelijk oud Amsterdam. Die wordt, in het ritme en passend bij de fietsbewegingen, geprojecteerd op een halfrondscherm voor de fietser. Voorop de fiets, die zelf niet beweegt, zit een LCD-scherm met een plattegrond. Verdere toeschouwers kunnen als het ware over de schouders van de actieve fietser meekijken op zijn tocht door de omgeving. Dat is niet alleen een kijkspel, maar men kan ook lezen.

The Narrative Landscape
In The Narrative Landscape uit 1985, ook samen met Dirk Groeneveld (teksten), zijn de teksten al meer geordend, specifieke woorden en zinnen horen bij de verschillende beelden die men ziet. De reiziger kan over verschillende oppervlakken bewegen die vergroten, er zelfs doorheen gaan en dan in een ander vlak met beelden en woorden belanden. Hier is al duidelijk de ongeremde vrijheid te herkennen van wat Virtual Reality de kunstenaar gaat bieden, ook al is Jeffrey Shaw's werk nog niet stereoscopisch.

In 1995 wordt Shaw tot hoogleraar Media Kunst benoemd aan de Staatlichen Hochschule für Gestaltung in Karlsruhe.

Jeffrey Shaw werkte samen met nog andere kunstenaars waaronder Tjebbe van Tijen, Theo Botschuijver, Dirk Groeneveld, Peter Gabriel, Agnes Hegedues, David Pledger, The Wooster Group, William Forsyth, Dennis Del Favero, Peter Weibel, Jean Michel Bruyere, Bernd Lintermann en Sarah Kenderdine.

In 2003 wordt hem een 'Australian Research Council Federation Fellowship' toegekend en keert in 2003 terug naar Australië om de leiding te nemen over het iCinema Research Centre aan de universiteit van New South Wales.

Vanaf september 2009 is Shaw de 'Dean of School of Creative Media, City University' van Hong Kong.

websites:
. www.jeffrey-shaw.net
. www.roemervantoorn.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.