kunstbus
Dit artikel is 17-10-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jenny Holzer

Protect me From What I Want - Part 1 Amerikaanse Multimedia kunstenares, geboren 29 juli 1950 Gallipolis (Ohio). Woont in New York.

Werkt sinds 1977 uitsluitend met teksten; aanvankelijk vooral op straat, in de vorm van stickers, affiches, borden, en later ook in galeries en musea; teksten gegraveerd in marmer of vervaardigd met behulp van zogenaamde LEDS (light emitting diode signs), elektronisch gestuurde lichtkranten.
Ze maakte samenhangende series (bijv. Truisms, 1977-1979; Living, 1980-1982; Survival, 1983-1985), variërend van éénregelige statements ('Abuse of power comes as no surprise', 'Protect me from what I want') tot langere teksten, die getuigen van sociale betrokkenheid, echter zonder dat er een eenduidige boodschap uit spreekt. Het werk heeft vaak een provocerend en ondermijnend karakter; er klinkt een zekere fascinatie voor de schaduwzijden van het leven in door en een tweeslachtige houding ten opzichte van mentaal en fysiek geweld. De macht van de taal wordt ter discussie gesteld. Zij geldt als een voorloper van de pc art. (Encarta 2001)

Biografie
1968-70 Studeert aan de Duke University van North Carolina en de Ohio University, Athens.

1970-71 Stapt over naar de University of Chicago.

1973 Studeert af in de schilderkunst en de grafische kunsten aan de Ohio University.

1974-77 Bezoekt de Rhode Island School of Design, New York, waar zij enkele propedeusecursussen geeft.

Jenny Holzer is sinds het einde van de jaren '70 intens bezig met taal en hoe die gepercipieerd wordt. Ze ontwikkelde een aantal reeksen met statements of langere teksten die een expliciete, vaak politieke betekenis bezitten. De eerste reeksen, de Truisms en Inflammatory Essays liet ze op affiches, T-shirts, stickers en pamfletten afdrukken en verspreidde ze in de straten van de grootstad, om op die manier een zo groot mogelijk publiek te bereiken.

Neemt vanag 1976 woorden in haar schilderijen op.

1977 Publiceert een geheel van geschriften, 'Truism'., die zij via media als posters, audiobanden, foto's en bedrukte t-shirts verspreidt.

1979-82 Stelt samen met Peter Nadin de teksten voor haar Living Series op.

1981 Deelname aan de tentoonstelling 'westkunst' in Keulen.

1982 Eerste presentatie van'Truism' met neonletters op Times Square New York. Experimenten met elektronische teksten. Deelname aan Documenta 7 in Kassel.

In het midden van de jaren '80 maakte ze zich het medium van de 'light emitting diode (L.E.D) boards' of lichtkranten eigen, en ze maakte ook gebruik van reclameboodschappen op TV om haar teksten te verspreiden.

1985/86 Graveert haar teksten in granietblokken.

1986 Teksten van de 'Survival Series' worden op de Amerikaanse tv uitgezonden.

1987 Deelname Documenta 8.

1990 Overzichtstentoonstelling in het Guggenheim Museum, New York. Eerste vrouw die de VS op de Biennale van Venetie vertegenwoordigt.

In het begin van de jaren '90 neemt het belang van de tekst af en gaat Holzer experimenteren met virtual reality - een evolutie die de kwaliteit van haar werk niet ten goede komt. Voor haar webproject bij Holzer terug naar de concepties en teksten uit het begin van haar carrière - korte, politiek geladen, contradictorische statements waarmee ze een breed publiek wil aanspreken.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.