kunstbus
Dit artikel is 05-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jenny Saville

geboren Cambridge 1970, Engels schilder en één van de Young British Artists

Jenny Saville is een schilder wiens werk een donkere afspiegeling is van de hedendaagse mode, waarbij lichamen worden afgebeeld die buiten de standaard grenzen van aantrekkelijkheid staan. Haar feministische kijk op de vrouwelijke lichaamsvormen bieden een waardevol contrast met de presentatie van de massamedia van de perfectie van de menselijke vorm.
In een maatschappij vaak geobsedeerd door uiterlijke verschijning, heeft Jenny Saville een leefruimte gecreëerd voor vrouwen met overgewicht in de de hedendaagse visuele cultuur. Ze is vooral bekend om haar monumentale schilderijen van dikke vrouwen. Ze is doorgebroken in de hedendaagse kunstwereld door galerie eigenaar en verzamelaar Charles Saatchi.

biografie
Saville studeert van 1988-1992 aan de Glasgow School of Art, waar ze de Craig award en de Newberry medal wint. Tijdens haar studie wordt haar een beurs toegekend om zes maanden aan de University of Cincinatti te studeren. Het college ligt in Ohio, waar Saville's levenslange fascinatie met de werking van het menselijk lichaam haar kunst begint te beïnvloeden. Ze vindt zich ondergedompeld in een andere cultuur, Saville "was geïnteresseerd in de winkelcentra, waar je veel dikke vrouwen zag. Grote stukken wit vlees in korte broeken en t-shirts. Dat was goed om te zien, omdat zij de lichaamsbouw hadden die mij interesseerde."

In deze omgeving begint Saville de feministische literatuur te lezen, die later een belangrijke rol zal gaan spelen in schilderijen als Propped. Onder invloed van deze teksten en van andere kunstenaars als Cindy Sherman (een hedendaags conceptueel fotografe), begint Saville aan de creatie van een serie werken, die later haar college degree tentoonstelling zal vormen in Glasgow. Op deze tentoonstelling worden al haar werken verkocht, ze is dan 22 jaar.

In 1992 ziet Charles Saatchi Saville's werk in de tentoonstelling Critic's Choice in de Cooling Gallery in Londen. Hierop koopt hij al haar werk op de tentoonstelling en geeft haar de opdracht voor 15 nieuwe schilderijen, waar Saville van augustus 1992 tot januari 1994 aan werkt. In 1994 geeft Saatchi een expositie van haar werk in zijn galerie, waardoor ze nog bekender wordt, wat later leidt tot exposities in de Pace McGill in New York, het Museum van Kalmar in Stockholm en het Royal College of Art in Londen.
en welke worden geëxposeerd in Saatchi's eigen galerie

Kort na deze tentoonstellingen besluit Saville in 1994 een tijdje naar New York City te verhuizen. Ze besteedt lange uren aan het observeren van het werk van Dr. Barry Martin Weintraub, een plastisch chirurg die in die stad werkt. Saville maakt foto's van cosmetische operaties en liposucties, waardoor ze het menselijk lichaam beter gaat begrijpen en de verschillende manipulaties die mogelijk zijn door de moderne medische wetenschap. Hierdoor kreeg ze ook meer inzicht in de psychologische factoren achter de operaties.

De controversiële expositie Sensation in 1997, welke plaatsvindt in de Royal Academy of Art in Londen, maakt haar nog bekender. De tentoonstelling bevatte onder meer de andere Young British Artists (zoals ze door de media genoemd worden) Damien Hirst, Gary Hume, Jake en Dinos Chapman, Marcus Harvey, Tracey Emin en Chris Ofili. De expositie kreeg na de opening gemengde kritieken, en veroorzaakte gedurende zijn looptijd veel rumoer, waarbij meer dan eens een kunstwerk het slachtoffer van vandalisme werd.

Saville's werk werd niet beschadigd en werd ook tentoongesteld in de eveneens rumoerige expositie in het Brooklyn Museum of Art, waartegen burgemeester Rudy Giuliani openlijk protesteerde.

Saville's schilderijen domineren alleen al vanwege hun enorme afmetingen, waardoor ze in Londen een vaak genoemde naam wordt en haar werk herkenbaar wordt in de populaire Britse cultuur.

In 2002 werkt Saville samen met fotograaf Glen Luchford om enorme polaroids van zichzelf te maken van onderen, terwijl ze op een stuk glas ligt.

Jenny Saville doceert figuratief schilderen aan de Slade School of Art in Londen.

websites: www.brain-juice.com, www.saatchi-gallery.co.uk, www.gagosian.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 526.