kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jens Wolf

De jonge duitse kunstenaar Jens Wolf (1967, Heilbronn) wordt beschouwd als een belangrijke exponent van stromingen die ook wel aangeduid worden als Hard Edge, het Constructivisme en Minimal Art. In zijn werk gebruikt hij de beeldtaal die we kennen van Jozef Albers, Frank Stella en Kenneth Noland. Deze beeldtaal voorziet hij van een eigen handschrift en zet deze daarmee om in eigentijdse kunstwerken. Werk van Jens Wolf bevindt zich in belangrijke internationale collecties, waaronder de Daimler Chrysler Collectie in Duitsland. Jens Wolf wordt vertegenwoordigd door galeries in Luxemburg en Duitsland. Voor Nederland heeft Aschenbach & Hofland de primeur.

Jens Wolf gebruikt beeldkenmerken van het werk van schilders die opereren binnen de kunsthistorische gebieden als Hard-Edge, Systemtatic Painting, Constructivisme of Concrete kunst. Tegenovergesteld aan het abstract expressionisme of de Informele kunst wordt binnen deze 'Cold Abstraction' ieder spoor van handeling verbannen en gezocht naar een zo onbeïnvloedbare manier om de intrinsieke waarden van kleur te laten zien.

In contrast met deze 'Cold Abstraction' ontbreekt in het werk van Jens Wolf de typerende 'ideale' perfectie. Het berkentriplex met zijn aders en knoesten dat Wolf gebruikt als ondergrond werkt als contrast met de geometrische vormen.
De citaten uit het werk van Frank Stella, Jozef Albers en bijvoorbeeld Kenneth Noland zijn nog wel herkenbaar maar door de houten ondergrond hebben ze letterlijk een huid gekregen die een ruis oplevert en iedere vorm direct van diepte en ruimte voorziet.
Typerend voor Hard Edge Painting is dat met harde kleuren iedere vorm van illusie of diepte vermeden wordt. Deze noties van Harde Edge Painting komen terug in het werk van Wolf als citaten. In plaats van de pure harde kleuren gebruikt Wolf metaal verf om de hardheid en illusieloosheid van dit werk weer te geven en breekt hij lijnen abrupt af. Wolf breekt met de 'ideale' vormen van de 'Cold Abtraction' als artistieke norm. Jens Wolf geeft 'Cold Abstrraction' een handschrift die de 'ideale' notie van vorm subjectief benadrukt, hij zet het letterlijk in het 'hier en nu' als een individuele expressie.

Jens Wolf ging op 27 jarige leeftijd naar de Staatliche Akademie der Bildenden K├╝nste te Karlsruhe waar hij onder andere les kreeg van Helmut Dorner en Luc Tuymans. In 2000 studeerde hij af. Wolf werkt en woont in Berlijn. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.