kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jeroen Hermkens

Jeroen Hermkens (1960)

Jeroen Hermkens heeft zijn opleiding gevolgd aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Utrecht waar hij zich zeer geïnteresseerd toonde in de lithografie. Mede dankzij een stage-periode aan het Atelier lithografique Champfleury te Parijs bekwaamde hij zich tot een ware meester in dit vak.

De Utrechtse kunstenaar Jeroen Hermkens is een kunstenaar die zich niets aantrekt van welke stroming of trend; hij heeft zijn eigen weg gezocht. In talloze kleuren- en zwart-wit litho's, vaak groot van formaat, werkt hij het stadsbeeld, de dynamiek en monumentaliteit van grote oude steden, uit. Jeroen Hermkens richt zich op grootstedelijke of industriële motieven; beelden die variëren van enkele dromerige huisjes bij een veerpont tot de kosmopolitische drukte van kolkende wereldsteden, wisselen zich in zijn werk af met een telkens weer verrassende overtuigingskracht. Zijn beeldtaal is organisch en beweeglijk, zijn kleurgebruik aards en terughoudend. Hierdoor lijken de steden op zijn als een natuurlijk gegeven aan de bodem te ontspruiten. De toegepaste monumentaliteit behoudt te allen tijde de intimiteit van een wereld onder handbereik. Zelfs in een stad als New York blijft de wereld van Jeroen Hermkens meer een jongensdroom dan de harde werkelijkheid.

Hermkens doet zijn inspiratie niet alleen in Nederland op. Drie of vier keer per jaar reist hij naar het buitenland, zoals Italië, Zuid Frankrijk, Jemen en Amerika. In Nederland trekt hij er regelmatig op uit om in de natuur nieuwe motieven te vinden: oude spoorbruggen, leegstaande fabrieken en verlaten steengroeven.

Hermkens ontving in 1996 voor zijn grote litho's de Nederlandse Grafiekprijs.

Naast het lithograferen is Jeroen Hermkens zich de afgelopen jaren meer en meer op het schilderen gaan toeleggen. Ook in deze schilderijen overheerst het grote gebaar, het directe handschrift en een sprekend kleurgebruik. Door veel en intensief buiten, direct naar de natuur te werken, bouwde hij ook in die techniek een fascinerend oeuvre op. De wisselwerking tussen zijn schilderijen en zijn grafiek is duidelijk zichtbaar.

De litho's en schilderijen van Jeroen Hermkens zijn weliswaar figuratief, maar ze ontstijgen de oppervlakkigheid van het realisme door hun eigen dwingende en direct herkenbare expressie, de doelbewuste, krachtige veeg en streek en de subtiele kleurkeuze. De snelle manier van werken heeft hij gemeen met de vroege Duitse expressionisten; ook hij vervormt de stadsbeelden waaruit hij zijn inspiratie put. Hij laat gebouwen of delen van een stad achterwege als dat de compositie ten goede komt. Tegenover zijn vitale en expressieve werkwijze staan soms ingetogen sombere beelden van een stuk vergeten stad. Het gaat hem om die speciale plek, die de slijtplekken vertoont van het leven. Die plek, die de mens laat zien zonder dat hij zelf wordt afgebeeld.

Het valt op dat mensen op de stadsbeelden meestal ontbreken. "Ik vind zelf dat ik de wereld afbeeld zoals die door de mens wordt gemaakt en bewoond. Zet je daar mensen tussen, dan wordt het al gauw anekdotisch en dat doet afbreuk aan de zeggingskracht. Ik werk expressief, maak er mijn eigen werkelijkheid van", aldus Hermkens.

De schilderijen en litho's van Jeroen Hermkens zijn regelmatig in binnen- en buitenland te zien. Hij heeft exposities gehad in Wenen, New York en New Orleans. In Nederland was zijn werk o.a. te zien in Museum de Buitenplaats te Eelde, Museum Rijswijk, en het Centraal Museum in Utrecht. In maart 1999 had Jeroen Hermkens een grote overzichtsexpositie in het Singermuseum in Laren In juli 2000 was zijn werk te zien in Museum Flehite in Amersfoort; in 2002 in Slot Zeist. Zomer 2004 exposeerde hij in het Musée Departemental de l'Oise, Beauvais. In 2000 vertoonde CNN wereldwijd een film over zijn werk.

2006 Jeroen Hermkens is gekozen tot "Kunstenaar van het jaar 2006"!

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.