kunstbus
Dit artikel is 21-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jeroen Krabbé

Jeroen Aart Krabbé (Amsterdam, 5 december 1944) is een Nederlands acteur, filmregisseur en kunstschilder.

Krabbé is geboren in een artistieke familie. Zijn vader Maarten Krabbé en grootvader Hendrik Maarten Krabbé waren bekende schilders, evenals zijn middelste zoon Jasper Krabbé nu is. Zijn moeder, Margreet Reiss, was schrijfster en vertaalster van filmteksten. Zijn oudere broer Tim Krabbé (13 april 1943 te Amsterdam) is schrijver. Zijn halfbroer Mirko Krabbé (12 mei 1960) is een bekend multimedia kunstenaar/ontwerper. Ook de oudste zoon van Jeroen, Martijn Krabbé (26 maart 1968), komt in de mediawereld terecht als presentator van televisie- en radioprogramma's, evenals zijn jongste zoon Jakob Krabbé.

Jeroen werd op zijn zeventiende toegelaten tot de Amsterdamse toneelacademie.

Krabbé speelde belangrijke rollen in twee grote film-hits van Paul Verhoeven: Soldaat van Oranje (1977) en De vierde Man (1983).

Ook speelde Krabbé in enkele Hollywood-films met als debuut Jumpin' Jack Flash (1986). Krabbé zou echter vooral bekend worden als slechterik, bijvoorbeeld uit: Prince of Tides (1991) en The Fugitive (1993). Zijn grootste rol in de internationale film was die van slechterik in de James Bond-film The Living Daylights (1987).

In 1998 regisseerde Krabbé de film Left luggage, naar de novelle 2 koffers vol van Carl Friedman, en in 2001 volgde de prestigieuze verfilming van Harry Mulisch' meesterwerk De Ontdekking van de Hemel tot The Discovery of Heaven. Voor beide films schreef Edwin de Vries het scenario.

In 1999 werd hij benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

In september 2005 presenteerde hij voor de AVRO de documentaireserie Allemaal theater, over de naoorlogse geschiedenis van het Nederlandse toneel. Hiervoor interviewde hij vele acteurs, regisseurs, schrijvers en cabaretiers. In 2007 maakte hij een zelfde soort serie over de filmgeschiedenis, Allemaal film.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Jeroen_Krabb%C3%A9.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.