kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jim Dineserie zelfportretten, v.l.n.r. 1979, 1998, 2002

geboren: 1935 Cincinnati Ohio
Amerikaanse schilder en beeldhouwer.

Jim Dine studeert van 1953 tot 1957 aan de Universiteit van Cincinnati, De Boston Museum School en de Universiteit van Ohio.

Vanaf 1958 woont hij in New York waar hij samen met Claes Oldenburg, Jasper Johns en Rauschenberg deelnam aan de happenings in New York aan het einde van de vijftiger jaren.My Yellow Car, ca. 1960

Met zijn happenings, installaties en environments is Jim Dine een tegenbeweging tegen het overheersende abstract expressionisme.

Van 1960 tot 1965 heeft Dine verschillende gastdocentschappen aan verschillende Scholen en Universiteiten.

In 1964 neemt Dine deel aan de Biënnale van Venetië.

In 1967 verliet hij de Verenigde Staten en vestigde zich in Groot-Brittannië, waar Dine doceert aan het College for Architecture, Ithaca, en in Londen woont om de Britse Poptical-art te verkennen waar hij meer verwantschap mee voelde dan de Amerikaanse versie.

Jim Dine neemt deel aan de Documenta 4 en 7 in Kassel in '68 en '77.The colorful Venus, 1985

Veelal voegde Jim Dine zaken toe aan zijn schilderijen, die voortkwamen uit een gereedschapswinkel. Het verhaal gaat, dat hij hiervoor 'winkelde' in de ijzerwarenhandel van zijn opa.

Jim Dine ontwikkelde een zeer persoonlijke stijl, waarin een duidelijke voorkeur voor dada en surrealisme blijkt.

De poptical-art werkte Dine uit op een eigen manier die dicht bij de actionpainting komt en waarbij hij als speciale techniek de assemblage van objecten in zijn werk gebruikt. Die objecten zijn niet bijeengebracht om een bepaalde plastische of symbolische betekenis te geven, maar om het werk als een reële toevallige aanwezigheid te presenteren.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.