kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Johan Hendrik Weissenbruch

Johan Hendrik Weissenbruch (1824-1903)

Hendrik Johannes Weissenbruch (in het dagelijks leven Jan Hendrik) werd op 30 november 1824 in Den Haag geboren als zoon van een kok en pasteibakker.

Vanaf zijn 16de kreeg Weissenbruch tekenlessen en later volgde hij de avondklas op de Haagse academie.

Zijn vader was amateurschilder en verzamelde werk van schilders als Andreas Schelfhout. Schelfhouts invloed is zichtbaar in Weissenbruchs vroege, weidse, nauwkeurig geschilderde landschappen. De prachtige wolkenluchten tonen zijn bewondering voor de 17de-eeuwse kunstenaar Jacob van Ruisdael, wiens werk hij al op jeugdige leeftijd zag in het Mauritshuis in Den Haag.

Zijn werk werd al snel geliefd. In het atelier van Bartholomeus van Hove maakte hij decorstukken voor de Haagsche Schouwburg, met grote streken en vlakken zonder detailleringen. Daar is wellicht de basis gelegd voor zijn Hollandse impressionisme.

De gezaghebbende schilder Andreas Schelfhout zag zijn waterverftekeningen en nodigde hem uit, op zijn atelier te komen werken. Weissenbruch ging echter naar het atelier van Johannes Bosboom, die hem de raad had gegeven, anders te gaan werken. ' Je moet uit je eigen lens blijven zien,' zei Bosboom. Weissenbruch ging in de buitenlucht -'plein air' - schetsen maken in houtskool. Thuis' droomde hij daar de kleuren in, , zoals hij zelf schreef. Hij legde zich vooral toe op polder-, duin-, strand- en zeegezichten, later ook op stadsgezichten. In de jaren '60 werkte Weissenbruch vaak in de omgeving van Gouda, bij Nieuwkoop en Noorden. Zijn toets werd steeds losser en hij concentreerde zich meer op de sfeer van het moment, net als andere schilders van de Haagse School.

In de strandgezichten die hij na 1875 maakte waren lucht en licht voor hem van belang. Details liet hij achterwege. Wolken moesten wolken zijn, en geen proppen watten. In zijn latere werk was hij al bijna abstract. Mondriaan was daar erg enthousiast over. Van Gogh wilde graag een oordeel van Weissenbruch. ' Als het voorkomt zal ik partij voor je trekken,' zei Weissenbruch en Van Gogh vond daarin een erkenning van zijn werk zowel als van zijn hele opvatting van het kunstenaarschap .

Pas na 1880 kregen zijn sfeervolle landschappen bekendheid bij een groter publiek.

Op zijn zeventigste wilde men Weissenbruch huldigen. Men vond echter een dichte deur met de mededeling dat hij een dagje met zijn dochter naar Arnhem was. Hij was wars van alle opsmuk. Vanwege zijn opgeruimd karakter noemde men hem 'de vrolijke Weiss'.

Toen Weissenbruch 76 jaar oud was, ondernam hij zijn eerste buitenlandse reis. Hij ging naar Barbizon, in die tijd het Mekka van de moderne landschapsschilderkunst.

Hendrik Johannes Weissenbruch overleed in Den Haag op 14 juli 1903.

Naast landschappen schilderde Weissenbruch ook enkele interieurs, stillevens en strand- en zeegezichten, zowel in olieverf als in aquarel.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.