kunstbus
Dit artikel is 03-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Johann Georg BergmullerZelfportretPlafondfresco in Klooster Ochsenhausen

Duits schilder, geboren 15 april ­1668 in Türckheim - overleden 30 maart ­1762 in Augsburg.

Schilder van fresco's, waarvan de vroegste (1709) zich bevinden in de Kurfürstliche Hospitalkirche van Düsseldorf. Zijn stijl is vooral door het koele, heldere koloriet academisch en klassiek van karakter. Bergmüllers werk is door tal van kopergravures verbreid, bijv. naar zijn in 1721 geschilderde fresco's met Maria-taferelen in de Pollheimkapelle in Augsburg.

Biografie
In 1702 was hij de leerling van Andreas Wolft in München, die hem zijn kennis van de Italiaanse kunst bijbracht. Later verbleef hij in de Nederlanden, waar hij het werk van Rubens tot voorbeeld nam.

In 1713 vertrekt hij naar Augsburg waar hij docent werd aan de kunstacademie waarvan hij in 1730 directeur werd. Onder zijn leiding werd Augsburg naast Wenen tot het centrum van de barok- en rococo-schilderkunst.

Zijn werk in de abdijkerk van Ochsenhausen (1727-29) maakt ondanks de figurale stijl qua beeldopbouw en koloriet een magere indruk. Zijn fresco's uit 1736 in het Augustiner­chorherrenstift in Diessen (Am­mersee) vormen zijn hoofdwerk. Zijn altaarschildering uit 1748 in de Ursulinenkerk van Landsberg in Lech vertoont theologisch gezien ingewikkelde voorstellingen van de Drieëenheid.

Parochiekerk Heilige Vitus
De parochiekerk Heilige Vitus in Medraz werd in 1746/1747 door Franz de Paula Penz gebouwd. Het fresco met het kerkpatroon van Giebelfeld aan de buitenvoorgevel is het werk van de Augsburger academieleraar Johann Georg Bergmüller. Hij heeft het plafond gemaakt met rijk-rococo stukwerk die de belangrijkste versiering is in de kerk. De sculpturen aan het hoge altaar en het altaarblad beelden de heilige kerkpatroon Vitus uit, temidden van 14 noodhelpers uit.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.