kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Johannes Evert Akkeringa

Johannes Evert Hendrik Akkeringa (1861-1942)

Schilder, etser, ontwerper van boekbanden, boek- of stofomslagen
Onderwerpen: genrekunst, Landschappen, Portretten, Stillevens, stadsgezichten,

Werkte in een Impressionistische stijl, verwant aan de Haagse School. Akkeringa wordt gerekend tot de meest vooraanstaande schilders van de tweede generatie Haagse School. Hij wordt in één adem genoemd met Isaac Israels, Floris Arntzenius en Gerrit Willem Dijsselhof. Voorgesteld zijn vaak strand- en duingezichten, nettenboetsters en bloemstillevens. Een groot deel van zijn oeuvre kwam in buitenlandse Verzamelingen terecht, met name in Schotland, USA en Canada.

Geboorteplaats/datum Blinjoe (Banka) 1861-01-17 gedoopt te Buitenzorg op 16 april 1862;
volgens J. de Gruyter geboren op 17 januari 1862;
volgens P.Scheen geboren op 17 januari 1861
Sterfplaats/datum Amersfoort 1942-04-12

De in 1861 in Indonesië geboren schilder verhuisde op zijn vijfde naar Den Haag, waar hij en zijn broertje en zusje opgevoed werden door hun grootvader. Akkeringa's vader, ingenieur bij de tinmijnen was in 1863 overleden, en zijn Javaanse moeder bleef achter in Indië.

De jongen gaf al snel blijk van zijn artistieke aanleg, en besloot lessen te gaan volgen aan de Haagse Academie, waar hij medeleerlingen trof als Marius Bauer, Floris Verster en Willem de Zwart. Met de laatste bloeide al spoedig een warme vriendschapsband op. Het is ook zeer waarschijnlijk dat hij in deze Periode Isaac Israels heeft ontmoet waarmee hij later nauw bevriend raakte.

Zowel letterlijk als figuurlijk groot geworden met de tradities van de Haagse School, voelde hij zich aangetrokken tot onderwerpen in en rondom zijn huis. Zo was hij vaak te vinden in de duinen of op het strand van Scheveningen. Hij schilderde strandgezichten met bomschuiten, paardenkarren en de eenvoudige vissersbevolking in haar dagelijkse beslommeringen. De bittere kant van het vissersbestaan wordt door de frisse, idyllische schilderijen van Akkeringa echter niet verteld. Het ging Akkeringa om de spelende kinderen op het strand die kuilen graven, zandkastelen bouwen, handwerken of aan de hand van een ouder broertje of zusje pootje baden. Ook schilderde hij bloemstillevens en Portretten, vooral van kinderen. Vanaf 1904 maakte hij ook een serie waarop vrouwen en kinderen in lommerrijke Tuinen genieten van een genoeglijk thee-uurtje. Zijn compositie's zijn doorgaans Realistisch en weldoordacht gekozen, en getuigen vooral door hun eenvoud van kracht.

Gedurende zijn leven verhuisde Akkeringa meerdere keren binnen de stadsgrenzen van Den Haag. Minder hield hij van verdere reizen; het bezoek aan zijn zoon Leo in Parijs zou zijn enige buitenlandse tripje blijven. De zomervakanties bracht de familie Akkeringa door op het platteland, onder andere in Hellendoorn, Vierhouten (1904), Babberich (1907), Doetinchem (1910) en Haamstede (1912). Toen zijn jongste zoon Evert in 1939 in Utrecht ging studeren, verhuisde de schilder naar Amersfoort alwaar hij in 1942 op 81-jarige leeftijd overleed.

Akkeringa was bescheiden, hardwerkend en bovendien een echte 'familieman'. Wellicht is zijn verlangen naar een hecht gezinsleven te verklaren uit het feit dat hij op jonge leeftijd zijn beide ouders verloor. Dikwijls ook laat hij de mensen uit zijn directe omgeving in zijn schilderijen Figureren. W.J. de Gruyter kenmerkte zijn stijl als volgt: 'een vaste zuivere gerichtheid, argeloos en gaaf; een grote gelijkmatigheid en tevens nooit falende waakzaamheid en wakkerheid van waarneming; voorts een bijzondere maar zich niet opdringende kunde, een bedachtzame Compositie, een blijmoedige Stemming.'

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 16.