kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Johannes Jurres

schilder, tekenaar, beeldhouwer en graficus van genrekunst, landschappen, portretten, dieren, geschiedenis, stadsgezichten,

Geboren: Leeuwarden 17-1-1875
Gestorven: Amsterdam 2-8-1946

Johannes Hendrikus Jurres koos voor zijn vroege illustraties voor Gil Blas, Lazarillo de Tormes en Don Quichotte A.M. de Neuville en Gustave Doré tot voorbeelden, reisde naar Italië en Zwitserland en werkte in 1901 in Spanje.

De schilder en tekenaar Johannes Henricus Jurres, in zijn tijd een zeer gewaardeerd kunstenaar, greep terug op bijbelse voorstellingen of hoogtepunten uit de wereldliteratuur, zoals de 'Don Quijote' van Cervantes. Hij koos voor zijn historieschilderijen de meest dramatische momenten en versterkte de dramatiek door donkere kleuren te gebruiken en te werken in losse en bewegelijke verfstreken.

Kenmerkend voor schilders als Jurres is dat heil en toevlucht werd gezocht in het verleden, maar dat wel op een typisch 19de-eeuwse en dus eigentijdse wijze gestalte gegeven. Er was duidelijk sprake van een opkomend historisch bewustzijn. De 19de-eeuwse kunstenaars die zich oriënteerden op het verleden, kregen niet het label 'vernieuwend' of 'origineel' opgeplakt. Historieschilders zoals Alleen Laurens Alma Tadema en Jurres werden lange tijd als oninteressant en ouderwets afgedaan. Huidige geschiedschrijvers zijn milder in hun oordeel. Mede dankzij een aantal tentoonstellingen aan het eind van de vorige eeuw heeft deze groep kunstenaars een lichte rehabilitatie ondergaan.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.