kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

John Currin

1962 geboren in Boulder (Colorado)/woont en werkt in New York,

'Het leven ziet er voor mij als volgt uit: staren naar vrouwen, staren naar de hemel, staren naar iets.'

Tot de vroegste schilderijen van John Currin behoren portretten van jonge meisjes, die hij op basis van foto's uit high school-jaarboeken maakte. Doordat Currin de pupillen van de meisjes als volkomen zwarte cirkels schilderde, kreeg hun blik een afgestompte, lege uitdrukking.

In een volgende serie schilderde Currin oudere, opvallend dunne vrouwen die in zeer strakke kledij de pose van een model aannemen. Deze portretten zijn zowel grotesk als gevoelig. Ze geven een vermoeden van de verlangens van deze ouder geworden, maar desondanks nog zeer jeugdige geklede vrouwen. Daarbij wil Currin niet ironiseren, maar analytisch observeren.

In zijn schilderijen van paren kijken jonge vrouwen vol ontzag op naar smaakvol geklede mannen, die de indruk wekken ouder wordende dandies te zijn. Ook deze schilderijen laten zien dat Currin minder ge├»nteresseerd is in de weergave van individuele persoonlijkheden als in de uitbeelding van stereotiepe clich├ęs.

In een latere serie, waartoe bijvoorbeeld ook The Bra Shop, uit 1997, behoort, schildert Currin vrouwen met enorme borsten, waarbij hij vooral het bovenlichaam en de handen met pasteuze penseelstreken benadrukt.

Currin beperkt zich in zijn schilderijen voor het overgrote deel tot een bijna karikaturaal realisme. Daarbij neemt hij lichaamshoudingen uit de schilderijen van Botticelli over of geeft hij de hemel vorm in de stijl van een rococo-schilderij. Daaruit blijkt zijn interesse in de lange traditie van de schilderkunst.

Zie bron: Homepage Stefanie Callens

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 10.