kunstbus
Dit artikel is 22-09-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

John Heartfield

Duitse schilder, fotograaf, graficus, typograaf en schrijver, geboren 9 juni 1891 Berlijn - overleden 26 april 1968 in Berlijn.

Biografie
Heartfield, geboren als Helmut Herzfeld, studeert van 1907 tot 1911 aan de Kunstgewerbeschule (School voor Toegepaste Kunsten) in M√ľnchen, en van 1912-14 aan de Kunst- und Handwerkerschule (kunstnijverheidschool) van Berlijn. Daarna sloot hij zich aan bij de kunstenaarsgroep 'Der Sturm'.

1914/15 Militaire Dienst

1916 Uitgave en grafisch ontwerp van het tijdschrift 'Neue Jugend'.

In 1916 verengelste Heartfield zijn naam uit protest tegen de anti-Britse campagne die in Duitsland gevoerd werd.

1917 Heartfield richt samen met zijn broer Wieland de Malik Verlag op, een Berlijnse uitgeverij waarvoor zij illustraties en omslagen voor publikaties met een politieke inhoud maakt. Heartfield gold als de grondlegger van de fotomontage die politiek-maatschappelijk van inhoud was. Hij combineerde fotografie met tekeningen en tekst met het doel een demonstratief beeld met didactische werking te scheppen.

Raakt bevriend met Grosz, Jung en Huelsenbeck. Maakt films voor de UFA.

In 1918 was hij medeoprichter van Dada in Berlijn en werd hij lid van de Communistische partij van Duitsland.

1919 Neemt samen met Grosz, Huelsenbeck en anderen deel aan verschillende Dadaistische activiteiten in Berlijn en geeft tijdschriften als 'Jedermann sein eigener fussbal' en 'Der Kunstlump' uit.

1920 Eerste fotomontages voor boekomslagen.

1921 Aangeklaagd wegens belediging van het Duitse patriottisme met zijn beeldhouwwerk Preussischer Erzengel.

In de jaren 1921-23 was hij in Berlijn werkzaam als decorontwerper, o.a. voor Erwin Piscators 'Proletarisches Theater' en Max Reinhardt.

Tussen 1924 en 1933 produceerde hij illustraties en schreef hij artikelen voor het tijdschrift AIZ (Arbeiter-Illustrierte-Zeitung). Evenals bij Malik-Verlag maakte Heartfield gebruikte van een experimentele benadering van typografie en gebruikte hij geregeld fotomontages, die in de jaren '30 vaak zeer kritisch ten aanzien van de nazi's waren.

Hij ontwierp affiches voor dadatijdschriften. In 1928 maakte hij het affiche 'Vijf Vingers heeft de Hand'.

In 1929 maakt hij Foto's en fotomontages voor het boek Deutschland Uber Alles van Kurt Tucholsky.

Draagt tot 1933 bij aan verschillende Communistische en antifascistische publicaties.

John Heartfield heeft in de jaren '30 diverse satirische collages in de krant gemaakt van Adolf Hitler om de demonische demagoog te hekelen. Hitler, die populair werd onder andere met behulp van de krant, het massamedium bij uitstek van die tijd, werd door datzelfde medium en Heartfield onderuitgehaald.

Nadat de SA zijn huis heeft geplunderd, vlucht hij in 1933 voor de Nazi's naar Praag.

1938 Verhuist naar Londen. In Engeland ontwierp Heartfield omslagen voor Penguin Books, leverde hij bijdragen aan Picture Post en het in klein formaat uitgevoerde tijdschrift Lilliput.

Vanaf 1950 woont John Heartfield in oost-Berlijn en Leipzig waar hij samenwerkt met Bertold Brecht als decor-ontwerper. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 620.