kunstbus
Dit artikel is 10-10-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

John Latham

Brits schilder, beeldhouwer, conceptueel en performancekunstenaar, video- en filmmaker van Zimbabwese afkomst, 23.02.1921 Zambesi River (Zimbabwe) - 01.01.2006 Londen.

Art and Culture (Kunst en Cultuur), 1966, installatie: leren koffer met boek, brieven, fotokopieën, enz. en gelabelde buisjes gevuld met poeder en vloeistoffen, 8x28x25, New York, Museum of Modern Art, Blanchette Rockefeller Fund

Latham werkte als deeltijds docent aan de Saint-Martins School of Art in Londen, waar het lesprogramma van het modernisme was doordrenkt. Hij haalde in augustus 1966 een exemplaar van Art and Culture van Greenberg uit de schoolbibliotheek. Daarna nodigde hij gelijkgestemde kunstenaars en studenten uit voor een 'chew-in' (een parodie op de toen zeer geliefde 'teach-in' en 'sit-in'). Men koos een pagina uit, scheurde deze uit het boek, kauwde ze fijn en spuwde het resultaat uit in een gereedstaande kwispedoor. Latham loste de papiervezels op in een vloeistof waaraan hij chemicaliën had toegevoegd en voegde er later gist bij. toen de bibliotheek het boek terugwilde, gaf hij een reageerbuisje met alcohol: hij had Art and Culture 'gedistilleerd'. Latham werd ontslagen, en de kunst erfde een conceptueel icoon in de vorm van een Duchamp-achtige koffer met een exemplaar van het boek, de glazen buisjes, de chemicaliën en de ontslagbrief van Latham. Dat de conceptuele kunst daarna voor enorme veranderingen zorgde, blijkt wel uit het feit dat Lathams koffer in de collectie van het prestigieuze Moma in New York terechtkwam en dat hij boveniden in 2000 bij de ingang werd gezet als onderdeel van een overzichtstentoonstelling van kunst uit de 2de helft van de 20ste eeuw. (conceptuele 32-33)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.