kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Joke van LeeuwenVlaamse dichter

Geboren: 24 september 1952 te Den Haag
Opleiding: Koninklijke Academie van Antwerpen en de Brusselse kunstacademie, daarna geschiedenis aan de Vrije Universiteit van Brussel
Werk: ging meteen aan de slag als illustratrice en schrijfster
Thuis: woont in Antwerpen en heeft een zoon, Rutger

Eerste boek: De Appelmoesstraat is anders (1978)

Ooit gezegd: 'Ik heb, zolang ik me kan herinneren, altijd geschreven en getekend. Ik wilde altijd schrijfster worden. Ik wist alleen niet hoe.'

Joke van Leeuwen schrijft, tekent, doet aan cabaret en speelde mee in een film. In haar kinderboeken schrijft en tekent ze. Tekst en tekeningen gaan bijna ongemerkt in elkaar over. Haar verhalen en illustraties zijn meestal grappig en bevatten milde maatschappijkritiek. Veel van haar boekfiguren zijn een beetje eigenzinnige buitenstaanders, die met humor de wereld bekijken.

In 1988 schreef Joke van Leeuwen het geschenkboekje voor de Kinderboekenweek Duizend dingen achter deuren. Ook het geschenk van 1993 Het weer en de tijd was van haar hand.

Voor haar is een kind geen tweederangsburger. Daarom zijn juist de kinderen in haar boeken de sterke karakters, niet de volwassenen. Het zijn eigenzinnige karakters die een tocht maken in een vreemde wereld. Daarbij ontmoeten ze merkwaardige personen en dingen. Ze heeft tal van prijzen ontvangen, in binnen- en buitenland.

Naast kinder- en jeugdboeken schrijft ze proza, gedichten, teksten voor theater en tv, maakt ze illustraties en brengt ze vertelvoorstellingen.

Joke van Leeuwen kreeg in 2000 voor haar boeken voor kinderen de Theo Thijssenprijs en in 2005 de Vlaamse Plantin Moretusprijs voor beste kinder- en jeugdboek.

Websites: www.jokevanleeuwen.com, www.kb.nl, leesplein.bibliotheek.nl, boeken.vpro.nl, www.dbnl.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.