kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jos van GesselNederlandse kunstenaar, kunstschilder en tekenaar, schilderkunst, geboren in 1956 te Wehl. Woont in Ooij en werkt in Nijmegen.

Het werk van Jos van Gessel heeft een romantisch karakter en valt op door helder kleur- en lichtgebruik. Geïnspireerd door zijn reizen naar Italië, Rusland en Finland schildert hij landschappen met daarin bouwsels die doen denken aan de huisjes van een modelspoorbaan. Met precisie wordt het in elkaar gezet en krijgt doordat het geïsoleerd wordt van zijn ruig geschilderde omgeving, extra aandacht van de toeschouwer.

Ondanks het uitbundig schilderkunstige spel dat Van Gessel speelt met de verf, de kleuren, de voorstellingen en de compositie wordt de toeschouwer meegenomen in een verstild en tijdloos landschap. D.m.v. gelaagd verfgebruik en fragmentarische beelden ontstaat er een poëtische wereld, waarin de kijker weg kan dromen. Hij wordt uitgenodigd door het beeld te dwalen, zelf de fragmenten en leegtes in te vullen en dit tot een verhaal te maken. Hij biedt de kijker de mogelijkheid in een wereld te stappen die vol herinneringen is.

Statement: In mijn werk gebruik ik o.a. het interieur als metafoor. In mijn schilderijen bestaat dit uit het koppelen van beelden die uit interieur en exterieur afkomstig zijn. In mijn driedimensionale werk wordt het optische spel van beelden gekoppeld aan de spanning die veroorzaakt wordt door meubelstukken als drager te gebruiken van mijn beeldtaal. Door de bewerking die ze ondergaan worden ze min of meer van hun 'alledaagse' functie ontheven en krijgen als beeld een emotionele lading. De combinatie van metaforen bepaalt zo de aard van de voorstelling: een fragmentarische reis door een landschap waarbij de atmosfeer zoals op het platte vlak bepaalt wordt door persoonlijke herinneringen. (Jan van Eyck Academie Maastricht (1981-1983) en Lerarenopleiding TeHaTex (1975-1980).

Exposeert regelmatig in Nederland, Duitsland en Rusland. Daarnaast is hij docent aan de Nieuwe Akademie in Utrecht, De Lindenberg in Nijmegen en de KWA, kreatieve werkplaats in Arnhem. Zijn werk is te zien geweest op beurzen als Realisme en pAn en is o.a. in bezit van de provincie Gelderland en Limburg en de gemeente Nijmegen.

Expositie 'tijdloze landschappen' van 16-08-2007 t/m 22-09-2007 in Galerie Bart (Amsterdam.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 38.