kunstbus
Dit artikel is 21-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Josef Šíma

Tsjechisch-Frans schilder, geboren Jaroměř, Bohemen, 18 maart 1891 - gestorven Parijs, 24 juli 1971.

In de loop van zijn carrière experimenteerde Josef Šíma met verschillende schilderstijlen. In Tsjechoslowakije werd hij de "Schilder der Denkbeeldige Dingen" genoemd.

biografie
Van 1911-1914 studeert Josef Šíma bij J. Preisler aan de kunstacademie van Praag en later aan de kunstacademie van Wenen. In Praag is hij lid van de kunstenaarsgroep Devětsil, opgericht in 1920.

In 1921 verhuist Šíma naar Parijs, waar hij kennis maakt met de schilder, schrijver en dichter Georges Ribemont-Dessaignes en de schilders Amédée Ozenfant, Albert Gleizes en Pierre Jeanneret die destijds medewerkers waren van het tijdschrift "L'Esprit nouveau".

In 1923 heeft Sima zijn eerste solotentoonstelling in galerie Topic in Praag.

Vanaf 1925 wordt zijn schilderkunst beïnvloedt door het surrealisme en de geometrische abstractie.

In 1926 leert hij André Breton en Max Ernst kennen en in hetzelfde jaar verkrijgt Sima de Franse nationaliteit.

In 1928 is Sima, samen met de surrealisten Roger Gilbert-Lecomte, René Daumal en Roger Vailland, één van de oprichters van de "Group Le Grand Jeu" alsook de artistiek directeur van het tijdschrift "Le Grand Jeu".

Sima werkte lang samen met de dichter Pierre Jean Jouve: gravures pour Beau Regard (GLM - Guy Lévis Mano, uitgever, 1927), Le Paradis perdu (GLM, 1938).

In 1930 raakt hij geïnteresserd in mythologische thema's en vanaf halverwege de jaren vijftig schildert Sima overwegend geometrische composities met sterke contrasten tussen licht en donker.

Hij blijft steeds nauw verbonden met de avant garde van Praag en in 1934 richt Joseph Sima de groep Tsjechische Surrealisten op. In 1959 neemt hij deel aan Documenta 2 in Kassel.

Josef Šíma heeft overzichtstentoonstellingen in 1968 in het Musée d'Art Moderne in Parijs in 1974 in de Kunstverein van Bochum en in 1992 wederom in het Musée d'Art Moderne in Parijs.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 33.