kunstbus
Dit artikel is 03-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Joseph Cornell

Amerikaanse kunstenaar, geboren 24 december 1903 - overleden 29 december 1972.

Niemand die zo verzamelgek was als de Amerikaanse kunstenaar Joseph Cornell. Geen rommelmarkt was veilig voor de man. Alles kon hij gebruiken en alles bewaarde hij voor zijn heel bijzondere kijkdozen. Van fossielen, kevers en vlinders tot horlogeveren, kurken, wijnglazen en foto's. Hij struinde de rommelwinkeltjes en rommelmarkten in New York af op zoek naar voorwerpen voor zijn, zoals hij het noemde 'shadow boxes' of kleine theaters van herinneringen. Hij hield veel van ballet en het is dan ook niet verwonderlijk dat hij een hele serie 'Ballet Boxes' heeft gemaakt.

Joseph Cornell had gevoel voor verhoudingen, hij had een eindeloze fantasie en dat is heel goed te zien aan zijn tafereeltjes in dozen. Zelf noemde hij het wel eens 'kinderspeelgoed'. Het heeft niets met poppenhuizen te maken maar het is wel heel inspirerend om te zien hoe zo'n groot kunstenaar zijn dromen en herinneringen vastlegde in een verdiept schilderijtje of doosje. Poppenhuizen- en miniaturenliefhebbers leggen hun gevoel ook in hun huizen, kamers of kleine wandkastjes.

De Nederlandse band Nits scheven een nummer over Cornell's kijkdozen, genaamd 'Soap Bubble Box', te vinden op het album Ting.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article Museum Boijmans Van Beuningen is erin geslaagd een werk te verwerven van de Amerikaanse autodidact kunstenaar Joseph Cornell (1903-1972). 'For Chiarina' is het eerste werk van Cornell in een Nederlands museum.
De aanwinst is een van de 'Space Object boxes' die Joseph Cornell aan het eind van de jaren vijftig maakte. Deze reeks kenmerkt zich door een intense emotionaliteit die gepaard wordt met een uiterlijke soberheid. De titel 'For Chiarina' verwijst naar de achterzijde van het object waarop een portret is te zien van Clara Wieck, componiste en de echtgenote van de componist Schumann. Cornell maakte vaker doosjes met opdrachten. Hij droeg deze werken regelmatig op aan vrouwen tot wie hij zich aangetrokken voelde.
Museum Boijmans Van Beuningen heeft 'For Chiarina' verworven in relatie tot de collecties surrealisme en popart die dit museum bezit. Joseph Cornell was een groot bewonderaar van de surrealisten en heeft ook met hen geƫxposeerd. Daarnaast vormde hij een voorbeeld voor popartkunstenaars als Oldenburg en Rauschenberg.
Cornell is een kunstenaar van een uitzonderlijke kwaliteit en status, zowel wanneer hij wordt gezien als 'outsider' - dat was hoe hij opereerde - als vanwege de grote betekenis van zijn werk voor belangrijke twintigste-eeuwse stromingen in de beeldende kunst.
Dankzij deze aanwinst is voor het eerst een werk van Joseph Cornell in een Nederlandse museale collectie opgenomen. Dit betekent een wezenlijke verrijking van de Collectie Nederland. De aanwinst is te zien in de collectiepresentatie 'De Collectie Twee' die op 17 januari opent in Museum Boijmans Van Beuningen.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 33.