kunstbus
Dit artikel is 06-02-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jozef Israëls

Jozef Israëls (1824 Groningen - 1911 Amsterdam) was een Nederlandse kunstschilder, aquarellist, lithograaf en etser van de Haagse School. Hij werd leerling van Kruseman en Pieneman en vervolgde zijn studie in Parijs. In 1848 keerde Jozef Israëls terug naar Nederland waar hij werd getroffen door het armoedige leven van de vissers in plaatsen als Zandvoort en Katwijk. Naast dit onderwerp leren we Jozef Israëls ook kennen als historieschilder en schilder van het Joods leven. Ook was hij een begenadigd portrettist.

Leerling van Academie Minerva (o.l.v. J. Bruggink; 1835). Kreeg tekenlessen van J.J.G. van Wicheren (1836) en schilderlessen van C.B. Buys (1838), beiden gespecialiseerd in portret. Hij kwam regelmatig op bezoek bij Klaas Mesdag, een zakenrelatie van zijn vader, die hem steunde. Met diens zonen Hendrik Willem en Taco Mesdag onderhield Israëls een jarenlange vriendschap.

Hij vervolgde zijn opleiding te Amsterdam bij J.A. Kruseman (1842) en de Rijksacademie (1843-1844). Studeerde daarna in Parijs. Israëls vestigde zich in 1847 in Amsterdam en verhuisde in 1871 naar 's-Gravenhage.

In 1872 schilderden de vrienden Jozef Israëls en Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) elkaars portret.

Jozef Israëls was één van de oudere en meest populaire schilders van de Haagse School, die in zijn tijd als tweede Rembrandt werd gezien. In het buitenland was het werk van Jozef Israëls populair. In de buitenlandse kunsthandel behoorden zijn schilderijen tot het best verkochte Nederlandse werk. Met zijn sentimentele motieven appelleerde Israëls aan de Victoriaanse gevoelswereld. In tegenstelling tot zijn collega's schilderde hij geen landschappen maar vooral figuurstukken met vissers of boeren. Op een realistische manier gaf hij hun sobere interieur en eenvoudige levensomstandigheden weer.

Naast de schilderkunst was Jozef ook op literair gebied actief. Hij schreef o.a. een studie over Rembrandt, de schilder, die hij zeer bewonderde. Als pseudoniem gebruikte hij J. Maalman. Zijn zoon Isaac Israëls (1865-1934) was eveneens schilder.

Groningen


Exposeerde veel in binnen- en buitenland en had veel contacten met binnen- en buitenlandse kunsthandels. In Groningen verhandelde vooral kunsthandel Scholtens & Zn. werk van hem. Israëls bleef zijn hele leven een sterke band houden met zijn geboorteplaats; hij trouwde daar in 1863 met de uit Groningen afkomstige Aleida Schaap. Nam vanaf 1843, tot het eind van zijn leven, geregeld deel aan tentoonstellingen bij Pictura. De vereniging benoemde hem ten gevolge van de festiviteiten rond zijn 70ste verjaardag tot erelid (1895).

Kort na zijn overlijden opperde Pictura het plan in Groningen een standbeeld voor hem op te richten. Dit resulteerde in de in 1922 onthulde groep Langs moeders graf op het Hereplein, ontworpen door Abraham Hesselink. Deze inspireerde zich op Israëls schilderij met die titel uit 1856, een voorbeeld van het genre waarmee hij zijn grote bekendheid had verworven.

In de Schildersbuurt in Groningen werden zowel een straat als een plein naar hem genoemd.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.