kunstbus
Dit artikel is 07-08-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jules Lagae

West-Vlaamse realistische beeldhouwer en medailleur, geboren 15 maart 1862 Roeselare - overleden 2 juni 1931 Brugge.

Julius Lagae creëert een klassiek, sober en realistisch oeuvre. Hij vervaardigde talrijke borst-en standbeelden (Albrecht Rodenbach, Karel Ledeganck, Guido Gezelle) en monumenten (acht allegorische figuren voor het postgebouw van Oostende uit 1904-1905, samen met Thomas Vinçotte de paardengroep op de triomfboog van het Jubelpark te Brussel (1905), de vier leeuwen voor de Oostendse zeehaven aan de Graaf de Smet de Naeyerlaan uit 1906, de bronzen Flandria (Maria van Bourgondië) in Brugge, het monument van Karel Ledeganck in Eeklo en het Monument der Twee Congressen te Buenos Aires uit 1906-1910 samen met Eugène Dhuicque. Zwaar getroffen door het overlijden van zijn oudste zoon Raymond in 1918, op het slagveld gevallen, realiseerde de kunstenaar na de Eerste Wereldoorlog verschillende oorlogsmonumenten, onder meer te Charleroi, Brussel en Le Havre (Frankrijk).

De waarde van Jules Lagae lag niet in zijn scheppend vermogen, maar in zijn bekwaamheid om levensecht en respectueus de menselijke gestalte te kunnen boetseren.

Zijn werken waren te zien op alle grote kunsttentoonstellingen en musea in binnen-en buitenland, o.m. aan La Libre Esthétique (1902 en 1909). Werk in de Musea van Antwerpen, Brussel, Gent, Dresden, Parijs en Wenen.

Jules was lid van de vereniging L'Essor (1883), de vereniging Kunst van Heden en de Koninklijke Academie (1912).
In 1930 werd Jules benoemd tot directeur van de Koninklijke Academie van Schone Kunsten.

Naast beeldhouwer is Jules ook beoefenaar van de penningkunst.

Biografie
Julius Lagae werd in Roeselare geboren als derde zoon van Raymond Lagae, een ongeletterde fourage-koopman, en Pelagie Vandendorpe, een naaister.

Op 14-jarige leeftijd kwam hij terecht in het meubelatelier van Clément Carbon, waar hij de beeldhouwers Pieter Boncquet en Karel en Josué Dupon leerde kennen. Hij volgde met zijn werkcollega Karel Dupon avondlessen in de Stedelijke Academie van Roeselare waar hij in 1881 laureaat werd.

Brussel 1881 - 1889
Daarna ging hij naar de Kon. Academie voor Schone Kunsten te Brussel. Hij bekwaamde zich o.m. in het atelier van Jef Lambeaux (1852-1901) en was ook leerling van Jean-Joseph Jaquet, Charles Van der Stappen (1843-1910) en Juliaan Dillens (1849-1904). Hij komt eveneens in contact met de ateliers van Jef Lambeaux en Julien Dillens.

In 1887 liet hij te De Panne de cottage in vissersstijl de "Kinkankhoorn" bouwen in de Visserslaan (waarschijnlijk van Jozef Viérin). Hij bewoonde deze tijdens de zomermaanden met zijn gezin.

Italië (Rome en Florence) 1889 - 1892
In 1888, behaalde hij met 'De zaaier uit de parabel' de Prijs van Rome met een verblijf van 4 jaar in Italië. Voor zijn vertrek huwde hij met Léonie Noulet die hem drie kinderen schonk.

In Italiê maakte Jules Lagae onder meer twee werken die de essentiële kwaliteiten van de kunstenaar tot uiting brachten: beheerste romantiek in de "Boetelingen" en respectueus realisme in "Moeder en Kind".

Brugge (België) 1892 - 1931
In 1892 keerde hij terug naar België. en vestigde zich een tijdje in Zaventem en vanaf 1894 te Etterbeek (Brussel).

Op het salon van Gent ontving hij de eerste van zijn talrijke gouden medailles en onderschijdingen.

In De Panne liet hij in 1899 de villan "Zeemarminne" door Jozef Vierin bouwen. zie http://www.pannetheka.net/gebouwen/pareltjes.htm

Websites:
. http://users.skynet.be/ovo/JuliusLagae.html

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.