kunstbus
Dit artikel is 18-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jules PascinPascin aan het werk, door Emil Orlik

Julius Mordecai Pincas, Bulgaars schilder en tekenaar, geboren Viddin (Bulgarije) 31 maart 1885, gestorven Parijs 5 juni 1930

Pascin's vader was een Spaanse jood en zijn moeder een Italiaanse. In 1892 verhuist de familie naar Boekarest. In 1896 gaat Pascin naar kostschool in Wenen. In 1902 gaat Pascin schilderen studeren in Wenen.

In 1903-04 verhuist hij naar München, waar hij de Heymann Kunstacademie bezoekt. Pascin werkt als karikaturist voor het tijdschrift Simplicissimus in München. Hij studeert korte tijd in Berlijn.

Vanaf begin 1905 neemt hij het pseudoniem Pascin aan. Op kerstavond van dat jaar komt hij aan in Parijs, waar hij wordt begroet door een kunstenaarsdelegatie van Café du Dôme. Hij neemt deel aan de kunstenaarsgroep bestaande uit Grossman, Grosz, William Howard, Levy en Emil Orlik. Pascin heeft eerst een atelier in Montparnasse en daarna in Montmartre.

In 1907 ontmoet Pascin kunststudente Hermine David, met wie hij gaat samenwonen en later zal gaan trouwen. Hij heeft zijn eerst solotentoonstelling in de Paul Cassirer Galerie in Berlijn.

In 1910 krijgt Pascin een belangrijke opdracht van Cassirer om illustraties te maken voor Aus den Memoiren des Herrn von Schnabelewopski van Heinrich Heine.In 1911 exposeert hij in de Secession in Berlijn en in 1912 in de Sonderbund-Ausstellung in Keulen.

In 1913 exposeert Pascin 12 werken in de Armory Show in New York. Voorts exposeert hij in Salon d'Automne, Salon des Indépendants en Galerie Berthe Weill in Parijs.

In de zomer van 1914 vertrekt hij naar Londen om niet in het Bulgaarse leger te hoeven. In oktober arriveert hij in New York, waar hij direct onderdeel wordt van een kunstenaarskring rond de Penguin Club met verscheidene progressieve schilders, waaronder Walt Kuhn, Yasuo Kuniyoshi en Max Weber. Pascin ontmoet de belangrijke kunstverzamelaar John Quinn. Hermine David voegt zich bij hem in New York.

Pascin blijft van 1914 tot 1920 in de V.S. en maakt in 1916/17 een uitgebreide reis door het Zuiden en Cuba. Hij legde zijn reizen vast in briljante, directe potloodschetsen, die hij soms aanvulde met kleur. Hij schilderde veldarbeiders en de schilderachtige bewoners van een tropisch land stomend in de zon, ezels en wagens die wachten in de schaduw van de palmbomen, jachten die schommelen in roerloze havens.

In 1915 heeft Pascin zijn eerste solotentoonstelling in de V.S. in de Berlin Photographic Company in New York.

In 1918 trouwt hij met Hermine David, de getuigen op het huwelijk zijn Max Weber en Maurice Sterne, beide schilders die in new York wonen en beide vrienden van Pascin.

Op 20 september 1920 wordt Pascin Amerikaans staatsburger, gesteund door Alfred Stieglitz en Maurice Sterne. In oktober van dat jaar keert hij terug naar Parijs en ontmoet Lucy Krohg, de vrouw van de Noorse schilder Per Krog, die zijn minnares wordt. Tijdens de twintiger jaren schilderde Pascin voornamelijk fragiele jonge meisjes, prostituees die op klanten zaten te wachten of modellen. In de komende tien jaar exposeert hij in Parijse galeries, zoals Berthe Weill, Georges Bernheim, Pierre Loeb, Galerie Pierre, etc.houtskooltekening, 1925-30

Pascin was een opmerkelijk karikaturist, hij maakte charmante en frivole tekeningen van vrouwen in de geest van het werk van Toulouse Lautrec. Zijn werk werd ook beïnvloed door de Fauvisten.

In 1921 reist hij naar Algerije.

In 1923 exposeert hij in de Joseph Brummer Galeries in New York.

In 1924 raakt Pascin geïnteresseerd in etsen en reist naar Algerije en Tunesië. In 1925 reist hij naar Italië.

Om zijn Amerikaanse staatsburgerschap te behouden keert hij in 1927-28 terug naar New York en wordt gevolgd door Lucy Krohg. In de zomer keert hij weer terug naar Parijs.

In 1929 reist Pascin naar Spanje en Portugal. Hij tekent een contract met Galerie Bernheim, Jeune & Cie. in Parijs.

In 1930 heeft Pascin een tentoonstelling in de Knoedler Galleries in New York, welke slechte recensies krijgt. Op 2 juni bezoekt hij een expositie van zijn werken in de Galerie Georges Petit, keert terug naar zijn studio en pleegt zelfmoord door zich op te hangen. Alle Parijse galeries waren gesloten op 7 juni, de dag van de begrafenis.

In 1931 zijn er herdenkingsexposities in New York en Parijs.

website: www.lonbersyl.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.