kunstbus
Dit artikel is 06-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Julian Schnabel

Amerikaanse schilder, beeldhouwer en filmmaker, geboren 26 oktober 1951, Brooklyn, New York.

In zijn doorgaans grootschalige schilderijen combineerde Schnabel ongebruikelijke achtergronden en aangetroffen voorwerpen, zoals porseleinscherven of geweien.

Biografie
In 1965 verhuist Julian Schnabel met het gezin van New York naar Texas, waar hij van 1969-72 studeert aan de Universiteit van Houston.

In 1973/74 neemt hij deel aan het Independent Study Program van het Whitney Museum, New York.

In 1975 heeft Schnabel zijn eerste tentoonstelling in het Contemporary Arts Museum in Houston.

In 1978 maakt hij Reizen naar Spanje, Italië en Duitsland, waar hij voor het eerst exposeert in galerie Dezember in Düsseldorf.

In 1979 maakt Schnabel naam met zijn solotentoonstelling in de Mary Boone Galllery New York, waar hij zijn beroemde plate-paintings toont.

In 1980 neemt hij deel aan de Biënnale van Venetië en in 1981 aan de tentoonstellingen 'A New Spirit in Painting' in de Royal Academy, Londen, en 'Westkunst' in Keulen.

In 1982 heeft hij een grote solotentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam.

In 1983 vervaardigt hij zijn eerste beeldhouwwerken van verschillende materialen.

In 1985 neemt hij deel aan de Nouvelle Biënnale van Parijs.

In 1987 heeft Schnabel een grote overzichtstentoonstelling in het Centre Georges Pompidou, Parijs en het Whitney Museum of American Art, New York.

In 1987/88 vervaardigt hij Recognitions, projecties van de namen van heiligen en van religieuze en kerkelijke symbolen op het zeildoek van militaire voertuigen.

Schnabel publiceert zijn autobiografie CVJ: Nicknames of Maitre D's & Other Excerpts From Life in 1987.
In 1995 brengt hij het album Every Silver Lining Has a Cloud uit bij Island Records. Opgenomen in 1993 in New York, met gastmuzikanten waaronder Bill Laswell, Bernie Worrell, Buckethead en Nicky Skopelitis.

1996 - Basquiat - Met de film Basquiat heeft beeldend kunstenaar Julian Schnabel het korte en heftige bestaan van collega-kunstenaar Jean-Michel Basquiat geportretteerd.

2000 - Before night falls is de tweede film van schilder Julian Schnabel, die nu de Cubaanse dichter Reinaldo Arenas in het groen en geel van zijn geboortegrond schildert.
Een uitbundig en gevoelig beeld van het verboden leven in Havana van de homoseksuele schrijver Reinaldo Arenas.

In 2007 verschijnt de door Schnabel geregisseerde biografische film Scaphandre et le Papillon, alternatieve titel The Diving Bell and the Butterfly over het leven van Jean-Dominique Bauby (met in de hoofdrol Mathieu Almaric). Hiermee wint hij de award voor beste regisseur op het 2007 Cannes Film Festival, de Golden Globe voor beste regisseur, de Independent Spirit Award voor beste regisseur en een nominatie voor de Academy Award voor beste regisseur.

In 2008 verschijnt Lou Reed's Berlin.
Berlin: Live At St. Anns Warehouse is een concert film en live album van Lou Reed uitgebracht in 2008. De concert film werd door Julian Schnabel geregisseerd, live in St. Ann's Warehouse in Brooklyn, New York, gedurende vijf nachten in december 2006. Achtergrondopnames van de karakters Jim en Caroline werden door zijn dochter Lola Schnabel gemaakt.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 278.