kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Julie de Graag

Julie de Graag was leerlinge van de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag onder leiding van JJ Aarts en behaalde daarnaast haar MO-akte tekenen.

In 1901 kwam zij in contact met de kunstcriticus H.P. Bremmer. Zij volgde zijn cursussen en had grote bewondering voor zijn stijl.

In 1904 kwam zij in Laren wonen maar ging vaak terug naar haar ouders in Den Haag wanneer zij door haar zwakke gezondheid met ziekte was getroffen. In Laren kwam zij in contact met beeldhouwer Mendes da Costa en schilder Bart van der Leck die haar inspireerde in meer gestilleerd werk.

Naast haar eigen werk gaf Julie een paar uur per week tekenles op een meisjesschool in Utrecht. Verder leidde zij een teruggetrokken bestaan. Begin jaren twintig ging zij zowel fysiek als geestelijk sterk achteruit en moest stoppen met lesgeven.

Zij verbleef door haar gezondheid vaak in Den Haag vooral in de wintermaanden. De laatste periode maakte zij steeds meer tekeningen en prenten met morbide onderwerpen waaruit haar depressieve gemoedstoestand zich uitte.

Zij overleed te Den Haag op 2 februari 1924 door haar eigen toedoen.

Julie de Graag maakte prenten van dieren en bloemen en koos de boerenbevolking (van Laren) tot onderwerp.

Relevante verwijzingen en bronnen: Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 277.