kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jurjen de Haan

Mat/ Techniek: Gouache, olieverf, assemblage en tekst als beeldend element.
Onderwerpen: portretten, motorrijders en poëtische associaties.
Stijl: popart, nieuw realistisch en lyrisch abstract.

De olieverfschilderijen van Jurjen de Haan tonen ons een fantasierijke, onbezonnen wereld, waarin geen plaats is voor gewichtigdoenerij of dodelijke ernst. De figuranten op het doek beschikken over een flinke dosis zelfspot en relativeringsvermogen. Dieren, kinderen en volwassenen gaan hand in hand en maken waanzinnige capriolen. Het bekijken van het oeuvre van Jurjen de Haan is een goed medicijn tegen zwaarmoedigheid en chagrijn.

Als tijdgenoot van de Cobra-groep heeft Jurjen de Haan zijn eigen stijl; de fleurige koloriet van de Cobra-schilders in combinatie met het typisch Haagse grijs, tijdens zijn werk in het atelier memoreert hij verzen van Lucebert. De titels bij de werken van De Haan komen voort uit poëtische associaties. De Haan is groot liefhebber van het geschreven woord. Het werk van De Haan heeft affiniteit met de Post-Cobra schilderijen van de Amsterdamse Limburgers.

Na een periode van voorstellingen met graffiti ging De Haan over tot een geheel eigen vorm van abstractie.

Tot 1988-89 vulden drukke, beweeglijke lijnen de kleurvlakken en gaven aan het oppervlak van het schilderij een dansende of deinende suggestie. In het meest recente werk is de achtergrond dikwijls een bijna egaal kleurvlak (vaak grijs), of een tweetal kleurvlakken tegen elkaar. Tegen die achtergrond tekenen zich gesloten vormen af, vaak samengesteld uit heftige kleuren, die echter in de totale compositie hun balans vinden. Vaak zijn de vormen omgeven door een contourlijn, maar soms zijn de kleuren zo sterk dat ze die begrenzing niet nodig hebben. Zo nu en dan is een kleurvlak verrijkt met patronen in contrasterende kleuren.

Jurjen de Haan schildert graag op grote doeken. Een formaat van 200 x 200 cm is geen uitzondering. Maar ook smalle staande of liggende of driehoekige doeken beschildert hij.

Alles wordt nat-in-nat geschilderd, al lijkt het vaak of de sensibele nuances zijn ontstaan na een lang proces van drogen en overschilderen, laag over laag.

biografie
Jurjen de Haan, schilder, tekenaar, ruimtelijke vormgever, werd in 1936 geboren te 's-Gravenhage.

De Haan volgde de opleiding tekenen en schilderen aan de Koninklijke Academie voor Beeldende kunsten te 's-Gravenhage.

Van 1963 tot 1991 was hij docent op de Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem.

Europaprijs Oostende 1969

Van 1982 tot 1987 was Jurjen de Haan voorzitter van het Schilderkundig Genootschap Pulchri Studio en had hij zitting in de adviescommissie van de Stichting Kunst en Bedrijf te Amsterdam.

In 1982 ontving Jurjen de Haan de Jacob Hartog prijs.

In 1983 ontving Jurjen de Haan een prijs van de Nationale Nederlanden.

In 1990 ontving Jurjen de Haan een prijs van de Rijksluchtvaartdienst.

Exposities
Galerie Delfi Form, Zwolle, 1999, 1995
Galerie De Greef & De Greef, Wassenaar, 1997
Pulchri Studio, Den Haag.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 815.