kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jurriaan van Hall

Juriaan van Hall (1962, Heerlen)

Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam, department of painting and graphics (1981-1986)
Rijksakademie, Amsterdam (1982)
Royal College of Art, London (1985)
1989 After Nature groep; dit collectief was, in datzelfde jaar nog, opgericht door de kunstenaars Peter Klashorst, Juriaan van Hall, Bart Domburg, de gebroeders Donker (Aad, Gijs en Justus) en Ernst Voss. De groep maakt van het begin af aan furore en haar stijl beïnvloedt de dan geldende ideeën over kunst. Zij keren zich af van het heersende abstract expressionisme, dat de waarde van schilderijen lijkt af te meten aan het verhaal wat erachter schuilt, en kiezen voor verandering door het gebruik van figuratieve vormen in hun werken. Zij willen teruggrijpen naar het traditionele schilderen van de meesters uit de 17e eeuw, echter, met de onschuld van een kind dat een blik werpt op de hedendaagse realiteit. Zo zorgen zij voor de terugkeer van het realisme binnen de schilderkunst.

Bejubeld en verguist, in ieder geval niet onopgemerkt gebleven viel de groep in 1993 uiteen, waarna een ieder zijn eigen weg ging.

Eind 1997 verscheen de lijvige monografie ' Jurriaan van Hall ' bij diens overzichtstentoonstelling in Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden.

1998 stond voor een belangrijk deel in het teken van de 'ketchup en mayo' schilderkunst en het roemruchte erotische kunstmagazine 'Kendie?', beiden ontsproten aan van Halls brein.

In 1999 maakte van Hall een reis naar Tahiti en de Marquesas om zes weken lang in het voetspoor van Gauguin te werken. Hierna volgden twee reizen naar Japan en recentelijk bezocht hij op uitnodiging van Unicef Zuid Soedan.

In december 2001 toonde hij een grootschalige installatie bij Aschenbach en Hofland Galleries Amsterdam, genaamd 'shelter'. Jurriaan van Hall reconstrueerde een deel van zijn woning. Met behulp van enorme prints kopieerde hij zijn keuken en behing daarmee de muren van de galerie. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.