kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jusepe de Ribera

Jusepe de Ribera (Lo Spagnoletto)

Spaans/Italiaanse barokschilder 1591-1652

Jusepe de Ribera leefde van 1591 tot 1652. Hij kreeg waarschijnlijk onderwijs van Francisco Ribalta in Valencia. Al jong vertrekt hij naar Italië, waar hij vanwege zijn geringe lengte de bijnaam 'Lo Spagnoletto' krijgt. In Parma leert hij de werken van Correggio kennen, in Rome die van Caravaggio; vooral de werken van de laatste beïnvloeden Ribera's schilderkunst. Caravaggio's schilderkunst kenmerkt zich door een hevige licht-donker werking, die vaak toneel-achtig aandoet en een dramatisch effect heeft. Deze overdreven licht-donker werking noemen we clair-obscur.
Het vroege werk van Ribera laat zich kenmerken door een dramatisch barok naturalisme, in donkere kleuren, met grote tegenstellingen tussen donker en licht. In 1615 vestigt Ribera zich in Napels, waar hij wordt ondersteund door de Hertog van Osuna, de Spaanse onderkoning van het koninkrijk der twee Siciliën. Ook voor zijn opvolger voert Ribera talrijke opdrachten uit.

Tussen 1620 en 1626 wijdde hij zich aan de grafiek, om daarna het penseel weer op te vatten. Ribera vergaarde grote roem, ook in zijn vaderland Spanje. Toch bleef hij in Napels onder de bescherming van de respectievelijke onderkoningen.
Ribera behoort tot de belangrijkste 17e-eeuwse Spaanse kunstenaars: de Spaanse realisten Diego Velázquez en Jusepe de Ribera. Hij schildert vooral religieuze stukken, die stilistisch worden gekenmerkt door een vette, in snelle penseelstreken uitgevoerde schilderstijl. Van Ribera's leerlingen verdient vooral Luca Giordano vermelding.

Na 1632 worden zijn schilderijen helderder van kleur en kiest hij meer profane onderwerpen, waarschijnlijk onder invloed van meesters als Titiaan en Rubens.

(opzetje tot artikel, zie verder op www.digischool.nl/ckv1/beeldend/ribera/jusepe_de_ribera.htm

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 674.