kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kamagurka

Website: Kamagurka, pseudoniem van Luc Zeebroek (Nieuwpoort, 5 mei 1956) is een Belgisch cartoonist, theater- en televisiemaker. Kamagurka staat bekend om zijn absurde cartoons en tv-shows. Hij heeft weinige vaste stripfiguren, maar "Bert en Bobje" zijn de bekendste. Ook schrijft hij de scenario's voor Herr Seele's strip Cowboy Henk.

Biografie
Kamagurka studeerde achtereenvolgens Kunstonderwijs in Brugge en later Kunst aan Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Die laatste studies hield hij echter voor bekeken nog voor hij zijn diploma haalde.

Hij werd bekend in België door zijn werk als cartoonist in het weekblad Humo. Geïnspireerd door de absurde en shockerende strips en cartoons van Robert Crumb, Roland Topor en het controversiële Franse blad Hara Kiri introduceerde hij soortgelijke tekeningen in Vlaanderen.

In 1977 eindigde hij op de tweede plaats in Humo's Pop Poll als "Beste Tekenaar". Een jaar later eindigde hij op de eerste plaats en dat is van 1978 tot nu zo gebleven.

Sinds de jaren '80 maakte hij ook een aantal cartoons met Herr Seele, met wie hij ook verschillende radio- ("Studio Kafka", "Kamagurkistan") en televisieshows gemaakt heeft. (zoals "Lava", "Johnnywood", "Wees blij met wat je hebt" en "Bob en George"). Sinds 1980 maken zij ook samen de strip Cowboy Henk, waarvoor Kamagurka de grappen bedenkt en Seele de tekeningen verzorgt. Sinds 2002 werken ze niet meer zoveel samen. Een belangrijke reden hiervoor is de manier waarop Seele rond die tijd door de media werd opgepikt. Kamagurka verweet Seele dat hij te veel in allerlei "domme televisieprogramma's" begon te verschijnen.

Kamagurka maakt niet alleen cartoons, maar schildert ook nog en maakt theatervoorstellingen, waarmee hij door Vlaanderen en Nederland trekt. Zijn bekendste typetje is Kamiel Kafka, een in lange jas en muts met oorwarmers rondlopende man. Kamiel Kafka bracht meestal absurde filosofieën en gedichten. Zijn bekendste uitspraak was: "Ik ben Kamiel Kafka, ik ben Kamiel Kafka en ik ga het hier geen twéé keer zeggen."

Hij bracht begin jaren '80 ook enkele singles uit zoals "Constant Degoutant", "Marjoleintje", "Een klein leger, maar een dik leger" en het door de openbare omroep gecensureerde "Weg met Boudewijn. Leve Fabiola". Met zijn begeleidingsgroepje noemde hij zich Kamagurka en de Vlaamse Primitieven.

In 1985 ontving hij de Geuzenprijs voor zijn gehele oeuvre.

De groep Osdorp Posse sampelde in 2003 een stukje van Kamagurka's Kamiel Kafka voor de track "Sam Sam" op hun album "Tegenstrijd".

In 2005 werd hij genomineerd voor de titel van De Grootste Belg, maar eindigde op nr. 258 buiten de officiële nominatielijst.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Kamagurka.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 765.