kunstbus
Dit artikel is 14-06-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kareem Aras

Kareem is afkomstig uit Iraaks Koerdistan. Hij organiseerde er in 1992 een expositie ter nagedachtenis aan de massamoord in Halabdja, het stadje dat in opdracht van Saddam Hussein met gifgas werd bestookt. Dat was in de periode dat er relatieve vrijheid leek te bestaan in Noord-Irak, kort na de Golfoorlog. Ook werd hij ook lid van de vakbond van Koerdische kunstenaars en had zich daarvoor al onttrokken aan het vervullen van de dienstplicht in de oorlog tegen Iran. Sindsdien werd het leven hem onmogelijk gemaakt en zag hij zich genoodzaakt zijn geboorteland te ontvluchten.

Voor Aras Kareem is tekenen en schilderen net zo vanzelfsprekend als eten en drinken. Zijn atelier getuigt dan ook van een enorme productiviteit: de wanden hangen vol met zijn laatste schilderijen en onder het werkblad liggen stapels mappen met werk, keurig geordend per periode. De aankondigingen van tentoonstellingen en krantenknipsels aan de muur herinneren eraan dat Aras Kareem hier inmiddels een naam heeft opgebouwd.
Sinds 1994 woont Aras Kareem in Nederland. Zijn werk is sindsdien veranderd: "In Koerdistan had mijn werk altijd betrekking op mijn omgeving. De bergen, het dorp, de mensen die er woonden, de reactie op de Golfoorlog. Het was meestal abstract en dat was een groot probleem, want ik moest uitleggen wat het betekende en dat kan ik niet. Kunst kun je niet met woorden uitleggen. Kunst spreekt via het gevoel. Als ik aan het werk ben is het als in een droom en mijn taal zijn de kleuren."

Aras Kareem werkt zonder vooropgezet plan of voorstudies. Kindertekeningen zijn een belangrijke inspiratiebron voor hem. Opgedane indrukken zet hij direct om in kleuren, lijnen en vlakken. Daarbij vormen de Oosterse cultuur en symbolen uit het collectief onderbewustzijn zowel de basis als achtergrond van zijn werk.
Zowel zijn manier van werken - het gebruik van kindertekeningen als inspiratie en het directe werken zonder voorstudies - als zijn werk zelf, doen denken aan de kleurige en expressieve schilderijen van de kunstenaars uit de Cobragroep. Toch had Kareem voor zijn komst naar Nederland nooit van deze schilders gehoord. In het Irakese kunstonderwijs komt Cobra niet voor. Inmiddels is hij een bewonderaar geworden van Corneille en Appel.

"Ik werk nooit direct naar een model, dat zou me teveel beperkingen opleggen. Ik werk vanuit mijn hoofd, vanuit de herinnering van wat ik heb gezien. Ik volg mijn vinger en gebruik mijn nagel, ik wil ontwerpen. Ik werk als een kind. Het liefst zit ik hier samen met mijn dochtertje van vier te tekenen. Dan kan ik eindeloos kijken hoe zij tekent."

Aras Kareem genoot zijn kunstopleiding aan het Centrum voor Beeldende Kunst in Irak. Kort na zijn afstuderen exposeerde hij al bij gerenommeerde kunstinstellingen in Parijs en Londen. In Nederland exposeerde hij onder meer in The Gate Foundation, Het Tropenmuseum en De Veemvloer.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 748.