kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Karel Doing

Karel Doing (1965, Canberra, Australië) maakt filmgedichten in verschillende vorm, zowel voor het grote doek als voor live-optredens, performances en multi-media toepassingen.

Karel Doing studeerde in 1990 af aan de Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem.

1990 - Direct na zijn afstuderen richtte hij Studio één op, een low-budget werkplaats voor experimentele en onafhankelijke filmmakers. Hier produceerde hij zijn eerste Super8 en 16mm film experimenten en werkte hij samen met vele filmmakers en kunstenaars uit Nederland en het buitenland. Karel Doing maakt al sinds zijn krakerstijd gebruik van eigen ontwikkeltanks en optische printers. Bij het door hem opgerichte Studio één staat zelfwerkzaamheid dan ook voorop.

Misbruik van het materiaal? Het heeft er wel wat van, maar ach, echt gewelddadig kan de Nederlandse filmmaker Karel Doing zijn krasse methode ook weer niet noemen. Het vlekkeloze resultaat van een film die in het laboratorium door een machine glijdt, is op deze manier inderdaad uitgesloten - maar wat dan nog? Als je geen beschikking over professionele spullen hebt voor het ontwikkelen van je materiaal, knip de belichte films in stukken en stop die in een fles met chemicaliën. Flink schudden. Klaar! (Interview door Wilma Sütö)

In de negentiger jaren tourde hij intensief door Europa met programma's van korte films en performances.

1993 NATURE TRAIL, Karel Doing, 1993, 3', 16mm
minimalistische vioolmuziek van de Deense componist Martin Hall. Beeld en geluid lopen strak in het gelid.

1995 Moves to Rotterdam with Studio één

Hij produceerde twee episode films (Vitaal Filmen op Super8 en Rainbow Stories op 16mm) en hij werkte samen met performance groepen zoals Loophole Cinema (UK) en Metamkine (F). Met geluidskunstenaar Pierre Bastien maakte hij verschillende performances en films.

1998 Founding of production company Doing Film

Sinds 1999 is zijn aandacht verschoven richting documentaire film, zonder dat hij daarbij zijn experimentele achtergrond uit het oog verliest (Images of a moving city, Een ontdekkingsreis naar Tarakan).

2002 - Co-founder of de Karel Doing de reis die zijn gesneuvelde oom Ed als militair in de jaren '30 maakte naar het olie-eilandje Tarakan.
Hoe zag het straatbeeld van de Indonesische stad Soerabaja eruit in 1938? Hoe roestig waren de tankers in de Rode Zee in die tijd? Zou die Hollandse ophaalbrug in Borneo nog bestaan? Filmmaker Karel Doing trakteert de kijker op historisch filmmateriaal uit de kluizen van het Filmmuseum ter illustratie van de reis die zijn oom Ed eind jaren dertig als militair maakte naar het olie-eilandje Tarakan nabij Borneo. Doing reisde zijn gesneuvelde oom achterna aan de hand van diens nagelaten brieven, met een eigen camera in de hand en toont zo zijn eigen reis. Allengs wordt de hitte van de tropen voelbaar, alsook de verschrikking van die aanstormende oorlog toen. De kanonnen, die oom Ed met zijn compagnie laadde, blijken er roestig en wel nog te staan. Doing maakt rechtsomkeert en verlaat haastig, per vliegtuig nu, dit 'einde van de wereld'.

filmografie: Hondekoppen (1990), Lichtjaren (1993), Mass Murder (1993), Nature Trail (1993), Ultimatum (1993), Zonder Krokodillen (1993), 12 juli (1994), KNTRCCLKRL/IOEEEIEAE (1994), Salvo (1995), Meni (1995), Rood (1995), Fricadelles de veau smitane (1995), 5 Portretten (1996), 5 Portraits (1997), Maas Observation (1997), Whirlwind (1999), Energy Energy (2000), Best Foot Forward (2001), Images of a Moving City (2001), Een ontdekkingsreis naar Tarakan (2002)

Relevante verwijzingen: Karel Doing en Pierre Bastien met een speciaal video-systeem. Vier mini-camera's die er uitzien als ogen op steeltjes registreren details van de 'operatie' tafels. In deze geluids- en beeldperformance gebruiken Karel Doing en Pierre Bastien een speciaal video-systeem; beeld en geluid spelen met genoegen samen. Vier mini-camera's die er uitzien als ogen op steeltjes registreren details van de 'operatie' tafels.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 678.