kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Karel van de Woestijne

Vlaams schrijver, (geb. 10.3.1878 in Gent - gest. 23.8.1929 in Zwijnaarde). Juiste spelling is Van de Woestyne, maar Karel gebruikte als zijn kunstenaarsnaam de lange "IJ".

Karel van de woestijne bracht, als medewerker van Van Nu en Straks, met zijn impressionistisch-symbolistische poëzie een belangrijke vernieuwing teweeg in de Vlaamse literatuur.

Karel Van de Woestijne, broer van schilder Gustaaf Van de Woestijne, studeerde Germaanse filologie en verbleef enkele jaren in de kunstenaarskolonie van Sint-Martens-Latem. Daarna werd hij Brussels correspondent van de 'Nieuwe Rotterdamsche Courant' en was hij een tijd docent Nederlandse literatuurgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Gent.

Van de Woestijne behoorde tot de tweede generatie 'Van Nu en Straks'. Zijn oeuvre is neoromantisch en symbolistisch. Typerend voor zijn werk is het dualisme van lichaam en geest. Bekende dichtbundels waarin dit tot uiting komt, zijn o.a. "Het vaderhuis" (1903) "De boomgaard der vogelen en der vruchten" (1905) en de trilogie 'Wiekslag om de kim' (1920-'28, met o.a. "De modderen man", 1920). Hij schreef ook epische poëzie en proza, zoals het bekende verhaal "De boer die sterft" (1918). Met Herman Teirlinck schreef hij de briefroman "De leemen torens" (1928). Van de Woestijne liet een sterk en gevarieerd oeuvre na.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 163.