kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Karel van Mander

Karel of Carel van Mander I (1548-1606)

Zuid-Nederlandse kunstschilder en schrijver (Meulebeke, mei 1548 - Amsterdam, 11 september 1606).

De werken van Carel van Mander behoren tot het Maniërisme van de Renaissance schilderkunst. Behalve schilder was hij dichter en schreef hij proza.
Hij heeft grote invloed gehad als theoreticus.

Biografie
Karel van Mander werd in 1548 geboren in het Vlaamse Meulebeke. Na het doorlopen van de Latijnse school werd hij schildersleerling.

De jonge Van Mander bracht het grootste deel van zijn studietijd in Rome door en werkte daarna aan het Praagse hof.

In 1583 keerde hij terug en vestigde zich in Haarlem. Daar maakte hij met Cornelis van Haarlem en Hendrick Goltzius van zijn werkplaats een academie, waar net als in Italiaanse ateliers naaktfiguren werden getekend. Dat was nog niet eerder vertoond in de Nederlanden.

In 1604 werd zijn 'Schilderboeck' gepubliceerd. Het boek was bedoeld als handleiding voor schilders die verhalen uit de klassieke mythologie wilden afbeelden. Zestiende-eeuwse schilders uit de Lage Landen gingen in die periode wel vaker op reis naar Italië om kennis op te doen van de klassieke beeldtaal. Omdat steeds vaker mythologische onderwerpen werden afgebeeld, werd het voor schilders noodzakelijk zich te verdiepen in het mythologische verhalengoed, opdat de verhalen op de juiste wijze werden verbeeld. Niet iedereen kon zich echter zo'n reis veroorloven. Carel van Mander besloot daarom nadat hij in 1573 een reis naar Italië had ondernomen en drie jaar in Rome en Florence had gewoond, Het Schilderboeck samen te stellen, waarin hij niet alleen lessen opnam over de renaissancistische schildertechnieken die hij had geleerd in Italië, maar ook uitleg gaf bij de mythologische verhalen uit Ovidius' Metamorphosen. Schilders die niet bekend waren met het mythologische verhalengoed of het Latijn niet beheersten, konden uit Van Manders werk putten om een voorstelling correct weer te geven.

Karel van Mander had veel leerlingen, onder wie zijn zoon (Karel van Mander II) en Frans Hals.

Van Mander leefde zijn laatste jaren eerst in Heemskerk, in het buiten Sevenbergen, en daarna in Amsterdam. In de hoofdstad overleed hij op 58-jarige leeftijd. 'Als de doot komt daer en is geen anderen raet, dan stille legghen en sterven,' zou hij hebben opgemerkt.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 18.