kunstbus
Dit artikel is 02-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Karikatuur

De karikatuur

1. Afbeelding die door overdrijving of vergroting van een aantal kenmerkende vormen, trekken of eigenschappen iets of iemand belachelijk maakt of bespot.
2. persoon die door kleding, figuur of andere eigenaardigheden moeilijk serieus te nemen is.

Een karikatuur (ook soms cartoon genoemd) is een humoristische illustratie, waarbij de meest kenmerkende trekken van een persoon of zaak sterk overdreven worden. Meestal worden karikaturen gemaakt van personen, dikwijls bekende personen en politici.

Karikaturen kunnen zowel beledigend als positief bedoeld zijn. Ze kunnen gebruikt worden voor politieke doeleinden of gewoon voor vermaak.

Leonardo da Vinci wordt beschouwd als de eerste karikaturist. Hij zocht speciaal naar misvormde mensen om hen te kunnen tekenen.

De kunstvorm werd populair in de vroege 19e eeuw, toen meer en meer satirische tekeningen van politici in dagbladen afgedrukt werden.

Honor├ę Daumier kan beschouwd worden als de vader van de karikatuur. Tijdens zijn leven maakte hij meer dan 4000 lithografie├źn, waarvan de meeste karikaturen waren met als onderwerp het politieke, sociale en dagelijkse leven. Ze werden gepubliceerd in een aantal Franse dagbladen (Le Charivari, La Caricature enz.)

Meer recent werd de traditie in ere gehouden door karikaturisten zoals David Levine Jean-Claude Morchoisne, Patrice Ricord, en Jean Mulatier, Steve Bell en Harold Hugenholtz.

Spitting Image, de Britse poppenshow in de jaren 80 bracht karikaturen weer in de aandacht in de vorm van marionetten en stemimitaties.

Vandaag vind je in grote steden nog kunstenaars die ter plaatse van iedereen die het wil (en die ervoor betaalt) een snelle karikaturale schets maken.

Het woord "karikatuur" wordt ook gebruikt voor een persoon of een ding met een gedrag dat sterk overdreven of stereotiep is.

Zie ook cartoon en satire.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Karikatuur

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.