kunstbus
Dit artikel is 27-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Katherine DreierKatherine Dreier en Marcel Duchamp in haar huis in 1936

Amerikaanse kunstverzamelaarster, ook kunstenares, geboren 10 september 1877 te Milford, Connecticut - overleden 29 maart 1952 in Milford.

In de jaren na de Eerste Wereldoorlog is de moderne kunst op grote schaal Amerika binnen gehaald. Het waren vooral vrouwen, rijke erfdochters als Gertrude Van der Bilt Whitney, Peggy Guggenheim, Mabel Dodge en Katherine Dreier, die daarbij een belangrijke rol speelden. Het particuliere initiatief leidde tot een boom in collecties, die - typisch amerikaans - met educatieve motivatie voor de gemeenschap opengesteld werden. Zelfs in het diepst van de depressie, als in Europa de moderne kunst vrijwel weggevaagd wordt, groeien de collecties van avant-gardekunst en worden er tentoonstellingen van abstrakte kunst gemaakt die in Europa niet meer mogelijk zijn.

'Société Anonyme, Inc', het eerste museum voor moderne kunst in Amerika.
In 1920 maakte Man Ray kennis met Katherine Dreier, die in Europa musea, galeries en kunstenaars had bezocht. Zij wilde in New York een museum voor moderne kunst oprichten, waarbij haar kunstcollectie de kern zou vormen. Zijn vriend Duchamp zou daarbij gaan helpen. In 1918 had Marcel Duchamp zijn laatste werk op doek, Tu m', gemaakte voor Katherine S. Dreier's bibliotheek te Connecticut. Duchamp bracht Man Ray mee toen hij voor de eerste bespreking naar Dreier ging. Man Ray bracht de naam Société Anonyme in, niet wetend dat dit de Franse naam was van naamloze vennootschap. Op de officiële papieren kwam achter de naam 'Inc.' (=incorporated), dat hetzelfde betekende. Duchamp werd voorzitter, Dreier penningmeester en Man Ray secretaris. Samen met Man Ray renoveerde Duchamp de gehuurde ruimte op East 47th Street 19. Symbool werd het door Duchamp in Buenos Aires ontworpen schaakstuk (paard). Op 30 april 1920 was de opening van de eerste tentoonstelling van de Société Anonyme. Man Ray werd door Dreier benoemd tot de officiële fotograaf van de Société Anonyme. In de komende twintig jaar zou de Société Anonyme nog 84 tentoonstellingen organiseren, maar door een gebrek aan belangrijke medefinanciers werd een eigen museum niet gerealiseerd. - (Katherine Dreier, onvermoeibare promotor van de modernste kunst in de Verenigde Staten, die in 1926 schreef dat Nederland drie grote schilders kende. De eerste was Rembrandt, de tweede Van Gogh, de derde Mondriaan. 'Nowhere has such a clarification been reached as in the paintings of Mondrian.' Zelf moest Mondriaan er wel om lachen. Verontschuldigend zei hij, half grappend, tegen een vriend: 'Ach, als je 't goed bekijkt, is 't zo gek nog niet.'

Websites: www.kubisme.info

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.