kunstbus
Dit artikel is 06-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Katsushika Hokusai

A short film on the great Japanese artist Hokusai. This won the 1978 British Academy Award for Best Short Factual Film, and was written, directed, and animated by Tony White.

"36 view of mount Fuji"

Japans kunstenaar, geboren vermoedelijk 31 oktober 1760 in Edo (het huidige Tokio) - overleden 10 mei 1849.

Hokusai was in de eerste plaats een ukiyo-e kunstenaar; hij gaf scènes uit het dagelijks leven weer. Daarnaast was hij een meester in het weergeven van landschappen. Hokusai was de eerste Japanse kunstenaar die grote bekendheid kreeg in het Westen.
Hokusai, een van de bekendste ukiyo-e kunstenaars, kreeg les van een houtgraveur en vervolgens van een kunstenaar die hem leerde ontwerpen. Zijn houtsnedes verschenen vanaf 1779, onder verschillende namen. De naam Hokusai gebruikte de kunstenaar vanaf 1797. Hokusai maakte portretten en stillevens, maar is vooral bekend om zijn landschappen. Beroemd is zijn serie 'Gezichten op de berg Fuji'. Naast prenten maakte Hokusai schilderingen en tekeningen. Met zijn bijzondere weergave van de werkelijkheid en zijn technische experimenten was hij van grote invloed op andere Japanse kunstenaars, waaronder Ando Hiroshige. Ook westerse kunstenaars, zoals Van Gogh en Gauguin, lieten zich door Hokusais werk inspireren.

Biografie
Hokusai werd geboren in de negende maand van het tiende jaar van de Horeki-periode. Over zijn ouders is niets bekend. Toen hij drie jaar was, werd hij geadopteerd door Nakajim Ise, die spiegels maakte voor het hof van de Shogun.

Op zijn achttiende, toen hij al wat ervaring had met houtsnijdruk, begon hij te werken in het atelier van de ukiyo-e-kunstenaar Katsugawa Shunso, die gespecialiseerd was in portretten van acteurs. Omdat hij het in artistiek opzicht niet eens was met zijn docent, moest hij in 1785 het atelier verlaten.

Hierna brak een periode van armoede aan voor Hokusai. Hij bleef wel studeren om zich in artistiek opzicht te verbeteren.

Hokusai maakte illustraties voor boeken en houtsnijprenten met als belangrijkste onderwerpen het dagelijks leven in Japan en de Japanse tradities en legendes.

Zijn bekendste werken maakte hij na zijn zestigste. De Fugaku Sanjûrokkei, oftewel de Zesendertig gezichten op de berg Fuji maakte hij in 1831, nadat hij door toedoen van zijn kleinzoon in ernstige financiële problemen was gekomen. Hij gebruikte in deze werken vaak de kleur Pruisisch blauw, die in Japan pas vanaf 1829 bekend was. De berg Fuji (of Fujiyama) ligt ten zuidwesten van Tokio. De Fuji is een vulkaan, 3776 meter hoog, met een krater van 600 meter doorsnee. Voor de Japanners is de Fuji heilig. Wie in de eerste nacht van een nieuw jaar over de berg droomt, gaat een gelukkig jaar tegemoet.

De Fuji bij helder weer en zuidenbries
In een rode gloed weergegeven rijst de Fuji op in het landschap. De voet van de berg is begroeid met pijnbomen. De berg steekt scherp af tegen een donkerblauwe hemel met witte wolken. De Japanse kunstenaar Hokusai maakte deze prent, een houtsnede, omstreeks 1831; hij signeerde in het kader linksboven. Deze afbeelding van de heilige berg is één van zijn bekendste werken; hij maakt deel uit van een serie van 36 gezichten op de Fuji.

Zijn meest bekende werk is De grote golf bij Kanagawa, waar enkele bootjes op een zee van reusachtige golven proberen te varen. Vooral de grootste golf is indrukwekkend en heeft iets van een monster met klauwen. Deze golf verbeeldt de kracht van de natuur en evenzo de kracht van de roeiers in de bootjes. Overigens was het in de tijd van Kanagawa nog niet bewezen dat dergelijke golven werkelijk voorkomen, maar tegenwoordig is de wetenschap daar wel van overtuigd. Er zijn ook dergelijke golven waargenomen in de Baai van Tokio, waar Hokusai de gebeurtenis op het kunstwerk waarschijnlijk situeerde.
Op de achtergrond staat de berg Fuji, maar Hokusai heeft hem waarschijnlijk ook in de voorste golf afgebeeld, aangezien die golf precies dezelfde omvang heeft als de Fuji vanuit een ander perspectief. De grote golf heeft sindsdien veel kunstenaars geïnspireerd, maar ook veel tekenaars van politieke (spot)prenten.

Hokusai stierf op 10 mei 1849. Hij liet 30.000 werken na. Zijn laatste woorden zouden zijn geweest:"Nog tien jaar, of zelfs vijf, en ik zou een groot artiest geworden zijn".


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Katsushika_Hokusai.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 627.