kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kees Andrea

Nederlands graficus, illustrator, monumentaal kunstenaar (mozaïek), muurschilder, schilder, textielkunstenaar (weeftechniek) van portretten, figuurvoorstellingen, interieurs, landschappen, dieren, stillevens en winterlandschappen.
Kunstrichtingen: expressionisme, animisme, realisme.

Kees Andréa schilderde, tekende (ook pen), aquarelleerde, etste, lithografeerde, maakte houtsneden, maakte ontwerpen voor gobelins, wandmozaïeken en glasinloodramen. Hij was lid van de Haagse Kunstkring, het Schilderkundig Genootschap Pulchri Studio, de Hollandse Aquarellisten Kring, de groep Verve en de Haagse Aquarellisten. Hij maakte deel uit van de groep Verve en de Realisten. Andréa werkte in Loosduinen, Hongarije, Frankrijk, Spanje, Limburg, Rijswijk en Den Haag.

levensloop
Kees (Cornelis) Andréa werd op 3 februari 1914 in Den Haag geboren. Hij stamt uit een drukkersfamilie. Zijn vader, August Andrea, werkte als lithograaf en ook zijn grootvader was steendrukker. August vervaardigde jarenlang prenten voor kunstenaars als Veth, Lebeau en Escher. Bovendien zaten twee ooms in het grafische vak. Toen Kees in de moeilijke jaren dertig liet weten dat hij schilder wilde worden, stuitte die beslissing dan ook op geen enkel verzet.

Andréa volgde zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en werkte enige jaren op de Eerste Nederlandse Vrije Studio van Esher Surrey in de Den Haag o.l.v. François Erdely en Christiaan de de Moor. Hij kreeg les van o.a. Johan Giessen, Arend Hendriks en Livinus van de Bundt.

Een belangrijk motief in zijn schilderijen werd gevormd door een reis die hij in 1938 had gemaakt. Met twee collega-kunstenaars bezocht hij Hongarije. Vanuit Boedapest zakte het drietal de Donau af. In en rond de plattelandsdorpen zag Andrea muzikanten, schaapsherders, vrouwen gehuld in kleurige rokken en veel geiten. Hij ontdekte er de rijkbloeiende volkskunst; ranke vazen in bonte kieuren en religieuze achterglas-schilderijtjes. Steeds weer werden de drie Hollanders opgepakt. De oorlog dreigde en wat deden die tekenaars daar, moet de politie zich hebben afgevraagd. Andrea: "Buiten tekenen en studies maken, lukte niet erg in het 'vijandige' Hongarije en ik werd gedwongen om uit mijn hoofd te gaan werken". Zo werd Kees Andrea's stijl geboren en ondanks de vele reizen, die hij later naar Spanje en ltalië maakte, veranderden de sfeer en het karakter van zijn kunst niet wezeniijk.

Kees Andrea, op dat moment 32 jaar jong, gaf voor de oorlog les aan de Haagse Vrije Academie. Doordat hij geen lid van de Kultuurkamer wilde worden, was hij de rest van de oorlog aan huis gebonden. De dromerige schilderijen van klein-formaat, die in deze periode ontstonden, vonden hun weg naar (Haagse) verzamelaars. Langzamerhand kreeg zijn naam bekendheid.

Kees Andréa dankt zijn grootste bekendheid aan zijn kleurrijke schilderijen met een fantasievolle combinatie van landschappen of interieurs met figuren of dieren. Hierin verbeeldt hij elementen uit zijn dagelijkse omgeving, maar veel vaker nog de indrukken die hij tijdens zijn reizen naar Hongarije, Spanje en Midden Amerika heeft opgedaan. De folklore, de verhalen en legenden van die landen keren voortdurend in zijn werk terug in de gedaanten van figuren met maskers, bokken en hanen. Daarnaast schildert hij de desolate landschappen van het Spaanse binnenland en vrijwel lege interieurs waarin enkele figuren zich ophouden. Doorheen zijn oeuvre heeft de Haagse meester altijd een duidelijk verband aangetoond tussen de mens en de hem omringende natuur. Zijn schilderijen zijn uitgevoerd in een quasi naïeve stijl, die de vervreemdende sfeer benadrukt.

' De Realisten '
Kees Andrea richtte met onder andere Theo Kurpershoek, Herbert Fiedler, Lex Horn en Nicolaas Wijnberg in 1948 'De Realisten' op als reactie op de aanstormende vernieuwing en abstractie.

Eervolle vermelding Jacob Marisprijs in 1949.
2e prijs Jacob Marisprijs (Jacob Maris materiaalprijs voor de schilderkunst) (1951)
Won de Jacob Marisprijs voor tekenen in 1953
Stadhuisprijs voor grafiek (Den Haag, 1953)
8 mei 1954 Kees Andrea (L) en Theo van der Nahmer winnaars van de Jacob Hartogprijs.
Metro Goldwyn Mayerprijs (1956)
Visser Neerlandiaprijs (1963)
Jacob Hartogprijs voor de schilderkunst (1968)

Van Ommeren-de Voogtprijs (1996)

Kees Andrea alweer zestig jaar 'in het vak' en nog bijna iedere dag fietst hij het halve uurtje naar zijn atelier in Rijswijk.

2001 Museum Rijswijk - Kees Andréa, tekeningen en aquarellen
Tentoonstelling grotendeels samengesteld uit werken die in het bezit van de kunstenaar zijn, aangevuld met tekeningen uit de collectie van het Museum Rijswijk.
Een minder bekend facet van Andréa's kunstenaarsschap zijn de tekeningen. Al zijn gehele leven is Andréa een hartstochtelijk tekenaar. Na een opleiding MO tekenen en de Eerste Nederlandse Vrije Studio te hebben doorlopen, debuteerde Andréa in 1936 als kunstenaar met een expositie van zijn tekeningen. Toen al beschouwde hij zijn tekeningen en aquarellen -eigenlijk ingekleurde tekeningen- als zelfstandige kunstwerken.
De tekeningen, die op de tentoonstelling in het Museum Rijswijk te zien zijn, omspannen een periode van ruim zestig jaar. De vroegste dateren uit Andréa's beginperiode als kunstenaar en tonen veelal landschappen in de omgeving van Den Haag. Uit de jaren vijftig en zestig dateert een groot aantal tekeningen, die Andréa maakte tijdens zijn reizen naar onder meer Spanje, Mexico en tijdens zijn vakanties in de Provence. Alle tekeningen zijn ter plaatse gemaakt en veelal uitgevoerd in rietpen en inkt. Het zijn directe impressies van het landschap waarin hij zich bevond. Hij tekent met korte, snel neergezette lijnen, waarbij hij het karakter van de rietpen, een afwisselend dunne en dikke lijn, ten volle uitbuit. Uit de jaren zeventig dateren de zogenaamde 'grastekeningen'. Het hoofdonderwerp is hier het hoog opgeschoten gras en onkruid achter Andréa's atelier in De Voorde te Rijswijk. Met honderden lijntjes suggereert hij het gras en de bloemen. Op sommmige tekeningen zijn, half verscholen in het groen, zijn familieleden, vrienden en leerlingen te zien, die ontspannen of schetsend in het gras zitten. De landschappen zijn doorgaans op groot formaat uitgevoerd. De figuurstukken, waaronder moeders met kinderen, de stillevens en de dieren zoals marmotten, duiven en hanen zijn veelal op kleiner formaat papier getekend. Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus met afbeeldingen in kleur en zwartwit en een tekst van Caroline Spel. De catalogus wordt uitgegeven door de 'Stichting Haagse Kunst en Kunstnijverheid' met steun van Van Lanschot Bankiers.


2005 - Gemeentemuseum Den Haag - Kees Andréa 90 jaar
Kees Andrea (1914) neemt al vele jaren een actieve plaats in binnen het Nederlandse kunstleven. Ondanks zijn hoge leeftijd schildert en tekent hij nog vrijwel dagelijks. Als hommage aan deze Haagse kunstenaar zijn in het prentenkabinet van het Gemeentemuseum Den Haag ruim veertig werken van hem te zien.

Kees Andrea is een Haagse kunstenaar bij uitstek. Maar wie iets van Den Haag in zijn werk wil terugvinden, moet goed zoeken. Zijn schilderijen zijn maar ten dele gebonden aan de waarneembare, alledaagse werkelijkheid. Niet dat Andrea werkt vanuit een surreële droomwereld; hij voegt fragmenten uit de werkelijkheid samen tot voorstellingen waarin een aarzeling ontstaat tussen het waarneembare en de verbeelding.

Andrea zegt zich verwant te voelen met de expressionisten, 'maar dan zonder die hevige, typisch Duitse en Vlaamse expressionistische vertekeningen. Ik tracht een harmonie te bereiken tussen mensen, dieren en dingen. Het raadselachtige van het bestaan probeer ik door schilderkunstige middelen te realiseren. De soms surrealistische kant van mijn werk moet voor mij een grote vanzelfsprekendheid hebben. Er is altijd een diep verband tussen mens en natuur. De lading die kleur, lijn en vorm krijgen in het schilderij is die van een poëtische kwaliteit.'

Werk van Kees Andréa bevind zich onder meer in Gemeentemuseum Arnhem. Gemeentemuseum Den Haag, Gemeentemuseum Maassluis, Centraal Museum Utrecht, Museum Rijswijk, Museum de Wieger Deurne en in de Rijkscollectie. Hij gaf les aan o.a. A.J. de Beaufort, J.F. van den Berg, A.P.M Hamerster, A.G.H. Holslag, A. Hoogendoorn, P.J. Koen, Th. M. de Kok, V.E. Lohner, P. Manneke, F. Nadal Uceda, A.M. Roelofs, B. Schrier, M.W. Volkers.

Literatuur o.m.
A.B. Neujean, Kees Andréa, St. Lucas reeks van moderne Nederlandse kunstenaars, no. 1, Den Haag 1946
John Sillevis en Max Danser, Kees Andréa, Venlo 1981,
Dolf Welling, Vaders & Zonen, Kees & Pat Andréa en Abram & Roland Topor, Den Haag 1993
Caroline Spel, Is getekend, Kees Andréa, Haags Palet deel 2, Voorburg 2000

Haagse kunstenaar Kees Andrea overleden
DEN HAAG (ANP) 9-7-2006 - De Haagse kunstenaar Kees Andrea is vrijdagochtend in een ziekenhuis in zijn woonplaats overleden. Andrea was opgenomen na een attaque en overleed op 92-jarige leeftijd in zijn slaap.
Dat heeft het Haagse Schilderkundig Genootschap Pulchri Studio, waar Andrea sinds 1937 lid van was, zaterdag bevestigd. De veelzijdige artiest stamt uit een drukkersfamilie. Zijn vader was lithograaf en steendrukker. Andrea besloot echter een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag te volgen.
Andrea maakte tijdens zijn leven talloze schilderijen, (pen)tekeneningen, aquarellen, etsen, lithografiën, houtsneden, ontwerpen voor gobelins, wandmozaïeken en glas-in-loodramen. Zijn werk is kleurrijk en quasi naïef van stijl. Hij schilderde het liefst een combinatie van landschappen of interieurs met figuren of dieren en liet zich daarbij graag inspireren door zijn reizen naar onder meer Spanje en Hongarije.
Andrea was onder meer lid van de Haagse Kunstkring en het Schilderkundig Genootschap Pulchri Studio en maakte deel uit van de kunstenaarsgroepen Verve en de Realisten. Het Gemeentemuseum in Den Haag organiseerde in 2004 nog een overzichtstentoonstelling van hem ter ere van zijn negentigste verjaardag.
Andrea was getrouwd met tekenares Metty Naezer. Zoon Pat Andrea volgde de voetsporen van zijn vader en heeft inmiddels ook een reputatie opgebouwd als kunstschilder. Kees Andrea wordt woensdag in Den Haag gecremeerd.
PAT ANDREA

Voor zoon Pat Andrea (Den Haag, 1942) geldt dus zeker 'de appel valt niet ver van de boom'. Hij volgde de Koninklijke Academie voor beeldende Kunsten in Den Haag en ontwikkelde zich in korte tijd tot een knap tekenaar en schilder, die allerlei prijzen in de wacht sleepte. Anders dan zijn honkvaste vader vestigde hij zich in het buitenland. In de jaren zeventig verwisselde hij Den Haag voor Parijs en ook in Buenos Aires heeft hij een 'pied á terre'. In 1998 werd Andrea benoemd tot professor aan de Parijse Academie des Beaux Arts. Pat Andrea is de eerste Nederlander die aan dit prestigieuze instituut, dat docenten als lngres, Moreau en Alechinsky heeft gekend, een vaste aanstelling kreeg.

Pat Andrea, is de enige schilderende zoon van Kees Andrea. In 1968, bij een van zijn eerste tentoonstellingen in het Haags Gemeentemuseum, gaf Andrea junior zelf de thema's aan, die hem tot op heden hebben beziggehouden: 'Woman and dogs and nature and heroes and rooms and profiles and revolutionpaintings'. Het werk van Pat Andrea verontrust bij een eerste beschouwing. Zijn beeldtaal is hard, maar ook sensueel.. Het geeft een aantal, soms absurde tegenstellingen weer, maar laat de verklaring achterwege. De heftige voorvallen zijn 'bevroren' en staan daardoor op een vreemde manier stil. Door deze veelheid van tegenstellingen schokt en boeit de kunstenaar ons, terwijl hij tegeiijkertijd wil behagen: de vrouw is vaak beangstigend en dominerend, maar ook verleideiijk en uitnodigend. Het kleurgebruik en de onderwerpskeuze van Pat Andrea zijn onhollands: veel beweging, emotie, erotiek en felle kleuren. De Nederiandse invioed laat zich wel zien in de weloverwogen composities, zoals in de grote schilderijen en soms in de zogenaamde 'doosjes'. Voor de achtergrond van de zogenaamde 'boites', die zijn gemaakt van glashelder perspex, gebruikt hij kleurcombinaties die aan het palet van Mondriaan ontleend lijken te zijn. Toch domineren de Latijnse invloeden, waarschijniijk door Andrea's langdurig verblijf in het buiteniand, met name in Argentinie.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.