kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kees de WaalVoorbestemd voor het textielbedrijf van zijn vader ging Kees de Waal (Bussum, 1922) na de middelbare school naar de Hogere Textielschool in Enschede. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij echter door zijn opvallend expressieve tekeningen van mensen aangenomen op de Academie te Arnhem, waar hij van 1943 tot 1945 een opleiding schilderen en grafiek volgde. Uiteindelijk zou Kees de Waal na de oorlog een zeer succesvol zakenman worden in de modewereld, maar is hij zich tegelijkertijd altijd blijven ontwikkelen als kunstenaar. Zo volgt hij een atelieropleiding etsen en lithograferen en wijdt hij zich vanaf 1984 met succes geheel aan het kunstenaarsvak.

In het werk van Kees de Waal komt altijd het dualisme van de mens tot uiting, zowel de goede als de slechte kanten. Soms gaat dit gepaard met een ietwat moraliserende boodschap. 'Bij alle ellende en armoede die ik op al mijn reizen gezien heb, voel ik me bevoorrecht omdat ik me realiseer aan de goede kant van het leven te verkeren. En zo kan ik iets voor de medemens betekenen.' Zo houdt De Waal zich ook nog steeds bezig met liefdadigheidsprojecten in voornamelijk Zuid Amerika, waar hij vervolgens weer inspiratie opdoet voor zijn kunstwerken.

De Waal voelt zich op het doek een verhalenverteller die zoveel mogelijk kanten probeert te belichten maar het aan de verbeelding van de beschouwer laat om er zijn eigen verhaal in te zien. Zijn werk is speels, kleurrijk en gedetailleerd met een zeer eigen stijl. Door de jaren heen was De Waal wars van alle nieuwe stromingen binnen de kunstwereld en is hij altijd zijn eigen weg gegaan, waarbij hij zich toch wel als een kind van de vorige eeuw ziet.

Kees de Waal woont en werkt voornamelijk in Greenwich Village (USA) samen met zijn vrouw en collega-kunstenaar Deirdre. Door de jaren heen heeft De Waal al vele succesvolle exposities gehad en zijn werk is opgenomen in verschillende collecties over de hele wereld.

29/04/2007 <> 28/05/2007 - Museum Jan van der Togt: Kees de Waal - Dream &amp; Reality

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.