kunstbus
Dit artikel is 22-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kees van Bohemen

Nederlandse graficus en schilder, geboren 27 september 1928 in Den Haag - overleden 22 september 1985 aldaar.

Kees van Bohemen wordt beschouwd als een van de meest complete Nederlandse schilders van de twintigste eeuw. Zijn faam strekt zich tot ver buiten onze landsgrenzen uit. Kees van Bohemen was gehuwd met Elisabeth Berdina (Els) van der Zijde (geb. 1936). Was onder meer lid van Puchri Studio en Liga nieuw beelden. Verkreeg in 1963 de Talensprijs (Amsterdam), in 1964 de Jacob Marisprijs (Den Haag), in 1966 de Wedgwoodprijs (Amsterdam) en de zilveren medaille van de Europaprijs (Oostende). Leraar van Charles Nicolaas Dumerniët.

Aanvankelijk nam hij deel aan exposities van de groep Zero en van de Nederlandse aanhangers van de Informal Art. Zijn palet beperkte zich tot slechts weinig kleuren. meestal werkte hij in zwart en wit, gehoogd met blauw, bruin en rose. Van Bohemen werd beïnvloed door de action-painting en het tachisme, maar in de loop van de daaropvolgende jaren ontwikkelde zich uit zijn vitale abstractie een steeds duidelijker figuratie waarbij de nadruk veelal rust op het uitbeelden van de mens. Met zijn kleurrijke, dynamische doeken was Van Bohemen een van de protagonisten van het naoorlogse abstracte expressionisme in ons land.

Werken van hem zijn onder andere andere in het bezit van museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam, het Haags Gemeentemuseum en het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Voor vele jonge Hagenaars was het werk van Kees van Bohemen de eerste introductie met de nieuwe Haagse school. Zijn werk hing destijds prominent in het populaire café Ca l'Emile in de Maliestraat. Alwaar Kees en vele andere bekende kunstenaars zelf ook regelmatig vertoefden.

Biografie
Kees (Cornelis Bernardus) van Bohemen werd in 1928 geboren in Den Haag.

Kees van Bohemen studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag van 1943 tot 1948. Op 24 jarige leeftijd kreeg hij een beurs om negen maanden in Parijs te studeren. Kees van Bohemen woonde tot 1957 in Parijs, in het vermaard geworden huidenpakhuis in de Rue Santeuil dat ook onderdag bood aan o.a. Karel Appel, Corneille en Bram Bogart. Woonde verder in Den Haag en werkte daar in diverse ateliers.

Zijn vroege werk wordt gekenmerkt door het ontbreken van figuratieve elementen. Deze schilderijen waren opgebouwd uit contrasterende witte en zwarte partijen.

Behoorde in de vijftiger jaren bij de Voorburgse artistieke werkgroep 'De Nieuwe Ploeg'.

Aan het einde van de jaren vijftig sloot Van Bohemen zich aan bij de Nederlandse Informele Groep, waartoe ook Armando, Jan Schoonhoven, Henk Peeters en Jan Henderikse behoorden. Bohemen maakte in deze beginperiode alleen abstracte doeken en gebruikte veel zwart en wit.

In 1960 gingen de Informele over in de groep Zéro. Deze Nederlandse Nulbeweging ontstond in een internationale kunst context van Zéro in Duitsland, Italië en het Nouveau Realisme in Frankrijk. Bohemen zal deze internationale invloeden en contacten vast houden gedurende zijn gehele carrière. Hoewel hij zich verwant voelde met de groep 'Zero', ging Van Bohemen reeds snel zijn eigen weg. Kleur werd belangrijker.

In 1963 verwerft Bohemen zijn bijzondere eigen stijl waarin abstracte en figuratieve tezamen één geheel worden. De vrouwelijke naakten op grote doeken uit 1964 zijn hier een voorbeeld van.

Bohemen verbleef in 1966 één jaar in de Verenigde Staten, de sportfiguren - waarin boksen, paardenrennen, wielrennen en autoracen - in mooie heldere en felle kleuren zijn het resultaat van de invloed van zijn verblijf aldaar. Deze schilderijen worden gekenmerkt door een virtuoze verfbehandeling.

Kees won in 1966 de belangrijke Jacob Maris prijs.

Begin jaren zeventig brengt de kunstenaar een bezoek aan Kenia op het Afrikaanse continent wat we terug zien aan de fauna en flora thema's in zijn werk uit deze periode. Zijn reizen naar Afrika en Amerika leverden exotische schilderijen op. Kleur en vorm bleven het belangrijkst; de onderwerpkeuze was van minder belang. "Ik wil niet anekdotisch te werk gaan, geen verhaaltjes vertellen in verf", zei van Bohemen eens.

In 1985 overleed Kees van Bohemen in een Haags ziekenhuis op 56-jarige leeftijd.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.