kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kees VerweyGeboren op 10 april 1900 in Amsterdam. Schilder, aquarellist en tekenaar. Neef van dichter Albert Verwey. Werd vooral bekend door zijn stillevens, landschappen en interieurs, maar ook door zijn portretten.

Zijn schildertrant komt voort uit het impressionisme en is beïnvloed door Breitner, Seurat, Floris Verster, Willem Witsen, alsook Isaac Israels en Jacobus van Looy. Kortstondiger was zijn affiniteit met Herman Kruyder, Jan Wiegers en buitenlandse kunstenaars als Cezanne en het Duitse expressionisme.

Voor het magistrale vakmanschap van zijn leermeester Henri Boot had Verwey altijd veel bewondering. In 1918 ontmoette hij deze Haarlemse schilder, die hem opleidde in de traditie van Vermeer, Breitner en Verster. Later was hij leerling aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam.

In de jaren twintig was er een kortstondige affiniteit met de excentrieke schilderijen van Herman Kruijder en het expressionisme van Jan Wiegers. Prachtige schilderijen resulteerden uit Verwey's bewondering voor stillevens van Cezanne, Morandi en Velazquez, voor Duitse expressionistische schilders als Kirchner en Schmidt-Rotluf en voor de intieme impressionistische onderwerpen en het zonnige koloriet van Bonnard en Vuillard.

Na de oorlog kwam Verwey onder invloed van allerlei moderne kunststromingen. Zijn manier van schilderen veranderde gedurende zijn lange leven meerdere keren.

Direct na de oorlog ontmoette Verwey de Amsterdamse schilder Jan Peeters (1912-1992), die gefascineerd was door Braque en Picasso. Tonale schilderijen van Verwey met een enkel ruimtelijk voorwerp, ontstonden tijdens het intensieve contact met Peeters.

In het jaar 1953 maakte Verwey kennis met Antony Kok, de dichter van De Stijl en (later) filosoof met grote kennis van oosterse levensbeschouwingen en mystiek. Verwey raakte zo gehypnotiseerd door Koks ideeën dat hij - na eerst een aantal portretten van hem geschilderd te hebben - Kok meer dan 30 keer achter elkaar tekende in heel uiteenlopende gedaantes en stijlen.

De ontwikkeling van de stijl van Kees Verwey liep niet synchroon met de onstuitbare vloed moderne kunst waarmee Nederland na de oorlog overspoeld werd. Die vernieuwingen daagden hem uit tot provocerende uitstapjes, waaraan hij veel plezier beleefde. De kleuren en de uitbundige schilderwijze van Karel Appel, de zwarte vlaggen van Armando en de composities met kleurig vlakjes van Peter Struycken zouden zijn stijl echter niet blijvend beïnvloeden.In 1970 ( hij is dan al 70 jaar) begon Verwey aan een grote serie atelierstillevens, die een doorbraak betekenden in zijn ontwikkeling. Met deze schilderijen vestigde Verwey zijn naam als modern schilder. Deze atelierstillevens hebben alles in zich dat zo kenmerkend is voor Verwey's werk: de weergave van de ruimte, de plaatsing van de voorwerpen erin, het prachtig invallende licht en de verzadigde kleuren gedomineerd door Verwey-blauw.

Websites: www.keesverwey.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 25.