kunstbus
Dit artikel is 28-09-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Keith Edmier

Amerikaans beeldend kunstenaar, geboren 1967 te Chicago (Illinois). Woont en werkt in New York.

Edmier heeft gewerkt aan een zeer consistent oeuvre van, wat zich het beste laat omschrijven als, hedendaagse standbeelden.

In zijn laatste tentoonstelling in Amsterdam toonde hij de Sculptuur Jill Peters (1997), een samensmelting van zijn eerste schoolliefde met de ideale vriendin uit die tijd, Farrah Fawcett. Dit is tekenend voor zijn insteek: hij combineert elementen uit een persoonlijk leven met die uit onze collectieve geschiedenis.

Beverley Edmier 1967, 1998, cast resin, silicone, acrylverf, fabric, 129x80x57
In een volgend project resulteerde dat in een zelfportret als foetus in de buik van zijn moeder, die tevens de Moeder des vaderlands was, Jackie Kennedy. (BEVERLY EDMIER 1967, 1998).

Zijn oeuvre leverde Edmier veel museale presentaties op waaronder in het Museum in Los Angeles (LAMOCA), het Andy Warhol Museum in Pittsburgh, de Tate Gallery in London en de Whitney Biennale in New York. Nederland is ook ontvankelijk voor Edmiers Kunst. Er zijn inmiddels een aantal representatieve beelden van Keith Edmier in Nederlandse bedrijfs- en particuliere collecties (o.m. in de Akzo Kunstcollectie en de collectie Eyck).

In het in 2005 in de Galerie Paul Andriesse getoonde triptiek van drie nieuwe beelden met de titel FRANK VETERAN 1980 behandelt Edmier de moord op John Lennon in 1980, Hij doet dit middels het relaas van de dienstdoende chirurg, die Lennon, nadat hij was neergeschoten, dood moest verklaren. FRANK VETERAN 1980, MORNING en Double FANTASY zijn de titels van deze sculpturen, die op transparante plexiglas sokkels getoond worden, zoals Yoko Ono haar kunstobjecten toont sinds de jaren 60. Double FANTASY verwijst naar de laatste plaat die John Lennon en Yoko Ono voor zijn dood uitbrachten.

In 2005 is in het Museum Albertinum in Dresden een grote door Paul Andriesse samengestelde tentoonstelling te zien met de titel "Some Trees". Deze omvat circa 120 werken van de oudheid tot 2005 in een ongebruikelijke samenstelling, B.v. een barokke bronzen Bernini naast tekeningen van René Daniëls of behang van Angus Fairhurst achter laat middeleeuws zilverwerk uit het 'Grüne Gewölbe'. Tegelijkertijd is in het Albertinum de Oktober cyclus van Gerhard Richter te zien.

Werken:
. KE:EK, 1997, installatie, Tampa (Florida), University of South Florida Art Museum
. Emil Dobbelstein and Henry J. Drope, 1944 - Presidential Wreath, 2000, installatie, Berlijn, Neugerriemschneider
. Edmier i.s.m. Farah FAWCETT, Zonder titel (handen), 2000, albast op houten voetstuk, 36x18x17,


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.