kunstbus
Dit artikel is 15-10-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Keith Haring

Drawing the Line - Keith Haring (1989) Part 1 Amerikaans schilder, geboren 4 mei 1958 Kutztown Reading Pennsylvania - overleden 16 februari 1990 New york.

Keith (Allan) Haring is een bekende graffiti-kunstenaar uit de late Poptical-art Beweging.

Haring's werk is ontstaan vanuit de graffitikunst en wordt gekenmerkt door strakke lijnen en het gebruik van felle kleuren.
Naast graffiti werkte Haring ook met krijt op zwarte borden en beschilderde vazen en beelden. Deze beelden zijn menselijke figuren teruggebracht tot een romp met een hoofd, armen en benen.
Als geen ander hedendaagse kunstenaar heeft Keith Haring een eigen herkenbare symbolentaal ontwikkeld, die in zijn helderheid veel overeenkomsten toont met pictogrammen.

Hij is de link tussen de metrowereld en de autodidactische graffitikunstenaars. In graffiti- en cartoonachtige meesterwerken drukt hij zijn bezorgdheid uit over taboes en de twintigste eeuwse problematiek. (elviera 65)

Haring en Basquiat vervolmaakten met hun codeachtig graffitiwerk de nieuwe esthetiek van de underground. (Leinz 195)

Hij studeerde aan de School of Visual Arts te New York (1978-1979) en begon, mede beïnvloed door graffitikunstenaars, tekeningen te maken op lege afficheborden in stations van de New Yorkse metro, om rechtstreeks een groot publiek te kunnen bereiken. Hij werd snel beroemd, maar ook toen zijn werk in het reguliere kunstcircuit succesvol werd, bleef hij daarnaast in de ondergrondse actief.
Haring ontwikkelde een schijnbaar eenvoudige, uiterst virtuoze tekentechniek, waarmee hij in hoog tempo zowel zeer grote als zeer kleine oppervlakten met zijn typische figuratie van kruipende baby's, blaffende honden, springende piramides, vliegende schotels e.d. kon bevolken; de eerste jaren in zwart-wit, later ook in kleur. Zijn beeldtaal is toegankelijk en aangenaam, ook wanneer hij uiting geeft aan zijn angst voor een dreigende nucleaire oorlog of maatschappelijke misstanden aan de kaak stelt. Het decoratieve aspect is een belangrijk onderdeel, zoals blijkt uit de talrijke vazen, T-shirts en andere objecten die hij versierd heeft, tot aan het menselijk lichaam toe (o.a. de discozangeres Grace Jones in 1985). Zijn vloeiende tekentechniek werd aanvankelijk geïnspireerd door Pierre Alechinsky, maar zijn geestverwantschap met Walt Disney, Andy Warhol en popmusici is veel groter. In de jaren tachtig ontwierp hij ook monumentale metalen sculpturen. (Encarta 2001)


Biografie
Keith Haring groeide op in Kutztown, Pennsylvania. Hij was de oudste van vier kinderen. Geïnspireerd door zijn vader die stripverhalen tekende, tekende ook Keith reeds op jonge leeftijd stripverhalen.

Hij volgde een opleiding aan de Ivy School of Art een grafische reclameschool in Pittsburgh. Deze maakte hij niet af. In 1976 had hij in Pittsburgh al zijn eerste tentoonstelling.

In 1978 studeerde hij met een beurs op de 'School of Visual Arts' van New York. Hier bezocht hij o.a. de lessen van Sonnier en Kusuth.

Hij raakte geïnteresseerd in de Semiotiek, de relatie tussen taal, de woorden, hun onderlinge ordening en vooral hoe symbolenbetekenis krijgen door taal.

Hij had grote bewondering voor het werk van jenny holzer: zij maakte haar opvattingen over politiek en ideologie publiekelijk kenbaar via korte zinnen, die ze op grote reclameborden overal in de stad liet opplakken waarmee zij direct contact had met het grote publiek. Dit was ook wat haring verlangde.

Free South AfricaIn 1979 Maakt haring zijn eerste krijttekeningen op reclamebordenbekleed met zwart papier, langs de subways van New york. Dat was op een moment dat de graffiti al een enorme toevlucht had genomen en ook in de kunstwereld erkenning had gevonden.

In 1981 maakt hij onder andere kennis met warhol, Basquiat, Clemente, Hopper, Borroughs, madonna en Grace jones.

Hij distribueert 20.000 door hemzelf ontworpen en gedrukte affiches tijdens een betoging tegen kernwapens in New york, Central Park, in 1982. In 1985 zou hij nogmaals 20,000 gratis Free South Africa posters uitgeven.

In 1982 heeft hij ook zijn eerste solotentoonstelling in de Tony Shafrazi Gallery en neemt deel aan documenta 7 in Kassel.

In 1983 produceert hij zijn eerste bodypaintings. Verder maakt hij muurschilderingen in Milwaukee, New york en Tokio.

In 1986 beschildert hij het lichaam van Grace jones.

In 1985 ontwerpt keith haring decors voor de Brooklyn Academy of Music in New york en het Ballet National in Marseille.

Hij opent in 1986 een Pop Shop, waar hij door hemzelf beschilderde alledaagse voorwerpen verkoopt.

Meer decor- en kostuumontwerpen volgen in 1987/88.

In 1988 kreeg hij te horen dat hij aids had. Hij heeft nog verschillende sociale projecten lopen voordat hij in 1990 op 31-jarige leeftijd overlijdt aan deze ziekte.

Websites:
. 1984, acryl op neteldoek, 152x152, Stuttgart, Galerie Kaess-Weiss
. Zonder titel, april 1984, acryl op neteldoek, vierdelig, 304x304, Keulen, Galerie Paul Maenz
. Tentoonstelling van 3 tot 30 mei 1984 bij Paul Maenz, Keulen
. Toledo, 1987, acrylverf op doek, 244x376, Düsseldorf, Galerie Hans Mayer
. Zonder titel, 1988, acrylverf op doek, 152x152, privé-verzameling


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 309.